Ο Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ συνομίλησε με τον Ξενοφώντα Ζηκίδη για το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Αρμακόλας  για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά το βέτο της Γαλλίας και πως αυτό επηρεάζει τη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη, αναφέρεται στις αιτίες του γαλλικού βέτο κα γενικότερα για το ζήτημα της διεύρυνσης στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει πολιτική διεύρυνσης και η πολιτική διεύρυνσης προβλέπει την ένταξη αυτών των χωρών (των Δυτικών Βαλκανίων) στην ΕΕ. Και αυτό δεν είναι κάποιο καπρίτσιο κάποιων ανθρώπων. Είναι πολιτική που συνδέεται με σημαντικά συμφέροντα κρατών-μελών όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Άρα καμία από αυτές τις χώρες που έχουν τεράστια συμφέροντα στην προοπτική ένταξης αυτών χωρών στην ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσουν τη Γαλλία να τορπιλίσει την πολιτική της διεύρυνσης. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα δεχθεί τις αρνητικές συνέπειες  από την κατάρρευση της προοπτικής αυτής», δήλωσε ο κ. Αρμακόλας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ