Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος και ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επικ. Καθηγητής Ιωάννης Γρηγοριάδης σχολίασαν στο Al Jazeera τις εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης: ” Η Τουρκία έχει αρνηθεί να επικυρώσει την Σύμβαση των ΗΕ και ισχυρίζεται ότι δεν δεσμεύεται από τις διατάξεις της, με τις οποίες απονέμονται οι θαλάσσιες ζώνες των νησιών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι βρήκε μία άλλη γειτονική χώρα, τη Λιβύη…να υποστηρίξει πλήρως τη θέση της”. 

Από την πλευρά του, ο κ. Παγουλάτος εξέφρασε την άποψη ότι είναι η υποβάθμιση της ΕΕ που δίνει στην Τουρκία την ευκαιρία να απολαύσει αυτό το όραμα. “Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν με έναν μειωμένο ρόλο και παγκόσμια επιρροή” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι: “Συμφωνίες που είχε υποστηρίξει, όπως είναι η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις ισορροπίες έρχεται να επιβαρύνει επίσης το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα βιώνει “την άνοδο ενός πολύ δυναμικού ανταγωνιστή, της Κίνας, την οποία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο σαν εχθρό και συστημική απειλή και αυτό την ίδια ώρα που δεν μπορεί να βασιστεί στον πιο σταθερό μετα-πολεμικό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ”.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, στα αγγλικά, εδώ.