“Η ελληνική πλευρά είναι πάρα πολύ ενεργή και έχει κινητοποιήσει ό,τι διπλωματικά μέσα και εργαλεία διαθέτει. Kαι νομίζω ότι το κάνει με αρκετή επιτυχία. Oι φίλοι μας, oι σύμμαχοι και οι λιγότερο φίλοι μας ανησυχούν σοβαρά για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν, ακόμα περισσότερο οι Γερμανοί που έχουν και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, είναι ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο,” επισημαίνει ο Λουκάς Τσούκαλης σε συνέντευξη του στον Ανδρέα Παπαδόπουλο στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά στους 90,1.
Ο Λουκάς Τσούκαλης εξηγεί πως :”Έχουμε να κάνουμε με ένα γείτονα ο οποίος δεν είναι ακριβώς απρόβλεπτος, αλλά έχει ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή είναι μία χώρα στην οποία αποφασίζει ουσιαστικά ένας άνθρωπος, δεν λειτουργούν οι θεσμοί, αποφασίζει ο κ. Ερντογάν, αυτός ο άνθρωπος αισθάνεται ισχυρός αλλά ταυτόχρονα με ανοιχτά πάρα πολλά μέτωπα, συνδυάζει την εξωτερική πολιτική με τις εσωτερικές εξελίξεις, άρα πολύ συχνά όταν αισθάνεται ότι υπάρχει μία αδυναμία στο εσωτερικό προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς στο εξωτερικό, αισθάνεται ταυτόχρονα και τον κίνδυνο, όπως το βλέπει από τη δική του πλευρά, ότι διάφορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της δικής μας, προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν στις ακτές του ενώ αυτός βλέπει ένα χάρτη στον οποίο έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτής. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα πολύ σύνθετο πράγμα. Ο κ. Ερντογάν ενοχλήθηκε προφανώς πολύ με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Αίγυπτο. Και θεώρησε ότι αυτό έσπαγε το μορατόριο, το ανεπίσημο, το οποίο είχε συμφωνηθεί προ των διερευνητικών συνομιλιών που επρόκειτο να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα. Αποφάσισε λοιπόν να δείξει την ενόχληση του και να πει ότι “εγώ είμαι εδώ, είμαι ισχυρός”, έχω δικαιώματα και διεκδικήσεις τα οποία θα τα πάω μέχρι τέρμα και στέλνω το πλοίο μου μαζί με μερικά πολεμικά πλοία σε μία περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι δική της υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία θεωρεί ότι είναι δική της. Ελπίζω οι διερευνητικές συνομιλίες να μην παγώσουν για πάντα. Διότι το λέω συνεχώς και ενοχλώ πάρα πολλούς στην χώρα μας, που είναι έτοιμοι με το καριοφίλι στο χέρι για να ορμήξουν, ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το θέμα των θαλάσσιων ζωνών με τη γειτονική χώρα είναι οι διαπραγματεύσεις και τελικά μία προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο. Ο άλλος τρόπος είναι να βγούμε με τα κανόνια και να βαράμε ο ένας τον άλλο. Όσοι το θέλουν αυτό θα πρέπει να το πουν ξεκάθαρα. Όλοι αυτοί που μιλάνε για κατευνασμό και για μειοδοσία τι ακριβώς προτείνουν; Θα πρέπει να μας το πούνε. Άλλωστε, και το διεθνές δίκαιο μας αναγκάζει να το κάνουμε. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, και αυτό δεν έχει γίνει σαφές στην ελληνική κοινή γνώμη, δεν είναι εξ ορισμού δική μας, το διεθνές δίκαιο δεν τις ορίζει εφόσον επικαλύπτεται με της γειτονικής χώρας. Διεκδικούμε, και καλώς κάνουμε και διεκδικούμε, αλλά σε τελευταία ανάλυση κάπου πρέπει να τα βρεις με τον άλλο. Αυτό σου ζητάει το διεθνές δίκαιο που επικαλούμαστε.”

Για την Τουρκία ο Τσούκαλης λέει : “Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα σε μέγεθος, σε οικονομική ισχύ, σε πληθυσμό, η οποία όμως έχει ανοιχτεί σε πάρα πολλά μέτωπα στρατιωτικά, και έχει μία οικονομία η οποία αναπτύχθηκε πάρα πολύ στην περίοδο Ερντογάν αλλά είναι μία οικονομία σε πολύ ευαίσθητη κατάσταση σήμερα. Άρα είναι μία χώρα ευάλωτη πολιτικά και οικονομικά. Οικονομικές κυρώσεις από την Ευρώπη θα κόστιζαν πάρα πολύ ακριβά στην Τουρκία.
Για συνάντηση Δένδια με Πομπέο ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ λέει:
“Έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εκεί είναι πραγματικά οι απρόβλεπτοι. Καλώς κάνουμε και συζητάμε και με τον κ.Πομπέο και καλώς κάνουμε και προσπαθούμε να εμπλέξουμε τις ΗΠΑ, αλλά ποιος μας εγγυάται πώς θα αντιδράσει ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ; Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο ερώτημα, και για αυτό ακριβώς διαμεσολαβητής προκύπτει η Γερμανία και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες.”

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ