Για τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στη Βουλγαρία, αλλά και τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, καθώς επίσης και για τον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας υπό την αιγίδα της Ε.Ε, μίλησε ο Ιωάννης Αρμακόλας στον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αρκετές πιέσεις από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ στη Βουλγαρία, ενόψει του νέου διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου και μάλιστα, στην «σκιά» της ανόδου του φιλορωσικού κόμματος, για μια πιο μακροπρόθεσμη πολιτική κυβερνητική λύση. Για την αλλαγή πολιτικής σελίδας στο Μαυροβούνιο μετά την ήττα του Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο Ι. Αρμακόλας σημείωσε τις πολλαπλές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές του καλοκαιριού, λόγω της πόλωσης που επικρατεί και της πρόθεσης συγκεκριμένων, μη φιλοευρωπαϊκών κομμάτων να στρέψουν τη χώρα προς τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ε.Ε τόνισε ότι «και μόνο ότι η Ε.Ε δεν κατάφερε να πάρει τις υπογραφές των δυο ηγετών θέτει υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές υλοποίησής της», ενώ σημείωσε ότι «η Σερβία είναι εκείνη που θα πρέπει να γυρίσει σελίδα, εάν πραγματικά επιδιώκει επίλυση του ζητήματος, σταθεροποίηση της περιοχής και την ευρωπαϊκή της ένταξη».

Μίλησε αναλυτικά για τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης Μελέτης (MORE) του έργου ALGREE σχετικά με το πώς καταγράφονται οι διμερείς σχέσεις από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και την Αλβανία, αλλά κυρίως για τις «χαμένες ευκαιρίες» να διευκολύνουν την αλλαγή στην πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, και την ολοένα βελτιούμενη σχέση των δύο κοινωνιών.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ