Τον  εκλογικό θρίαμβο του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινουπόλεως σχολίασε σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

“Το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η τουρκική κοινωνία διέγνωσε ως απόπειρα σφετερισμού της λαϊκής ετυμηγορίας την ακύρωση των πρώτων δημοτικών εκλογών και επιβράβευσε τον θιγέντα υποψήφιο. Πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η επιτυχία Ιμάμογλου ήταν προϊόν συλλογικής δράσεως. Αποφασιστική ήταν η συμβολή της τοπικής οργανώσεως του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και ιδίως της προέδρου του  Τζανάν Καφταντζίογλου, η οποία επίσης αναδεικνύεται σε ανερχόμενη φυσιογνωμία του κόμματος. Η τουρκική κοινωνία πολιτών απέδειξε ότι διαθέτει παρά τις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ετών δημοκρατικά αντισώματα, αγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο.

Και συμπληρώενεται: “Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ένεση ηθικού και αισιοδοξίας στην κοσμική μεσαία τάξη η οποία είχε υποστεί διαδοχικές πολιτικές ήττες και είχε αρχίσει να χάνει σταδιακά την πίστη της ότι η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες μπορούσε να επιφέρει οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή”.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.