Ο Ιωάννης Αρμακόλας μίλησε στον Πολυδεύκη Παπαδόπουλο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης -Δυτικών Βαλκανίων, στα Τίρανα.

«Υπάρχουν πλέον ενδείξεις από πλευράς ΕΕ για επιτάχυνση της διαδικασίας της διεύρυνσης και αυτό μαρτυρά η σχετική πρόβλεψη της σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, μια ιδέα που κυκλοφορεί εδώ και καιρό και είναι σημαντική» τόνισε.

Το βασικό πρόβλημα στην περιοχή είναι η Σερβία, επεσήμανε, λόγω της αμφισημίας ευθυγράμμισής της με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και της παραπληροφόρησης σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ. Ανέφερε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση αφορά κυρίως την Ουκρανία και είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να προβληματίσει σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα όραμα από τις δύο κυβερνήσεις για μια νέα συνεργατική σχέση. Και στο πλαίσιο αυτό έκανε σύντομη αναφορά στο νέο ερευνητικό έργο του ΕΛΙΑΜΕΠ (ALGREE: Albania/Greece Understanding, Connecting, Partnering).

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ, μετά το 05:17.