«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τις διμερείς σχέσεις. Ένα τεράστιο βήμα, όχι μόνο για την εξομάλυνσή τους, αλλά και την ανάπτυξή τους. Προσωπικά τη θεωρώ και μια από τις μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τη δεκαετία του ΄90 και μετά. Αυτή η Συμφωνία έχει προσφέρει στην Ελλάδα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, δεν έχει ένα επιπλέον βάρος στην ατζέντα της, ενώ υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία, και επίσης της δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και να ενισχυθεί ευνοϊκά για τη γεωπολιτική της θέση στα Βαλκάνια», τόνισε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ο Γιώργος Χρηστίδης, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ στο Πρόγραμμα ΝΑ Ευρώπης, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Γ. Χρηστίδης, εξάλλου, σχολίασε τους λόγους που εξακολουθεί να διχάζει τις κοινωνίες των δύο χωρών η Συμφωνία βάσει της έρευνας «Οι Προοπτικές της Συμφωνίας των Πρεσπών – H Κοινή Γνώμη σε Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Institute for Democracy ‘Societas Civilis’ στα Σκόπια και το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung.

«Αυτό που έγινε στις Πρέσπες με τη Συμφωνία ήταν απόφαση της ηγεσίας υπό τον κ. Ζάεφ, μιας μικρής ομάδας. Η κοινωνία ήταν κάθετα αντίθετη για πάρα πολλά χρόνια, αντίθετη στη συνταγματική αλλαγή του ονόματος και αυτό ήταν μια κοινή πολιτική θέση και των Σοσιαλδημοκρατών εδώ και δύο δεκαετίες, την οποία άλλαξε ο κ. Ζάεφ μέσα από την ηγετική του ομάδα. Η αλλαγή που έγινε στις Πρέσπες δεν ήταν η αλλαγή μιας ώριμης απόφασης στην οποία μετείχε η κοινωνία. Ήταν μια πολιτική επιλογή που έκανε ο κ. Ζάεφ. Οπότε για την κοινωνία, για την οποία η αλλαγή του ονόματος είναι πολύ πιο ορατή, στα έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούν για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να γίνει αποδεκτή.  Η θυσία που έγινε ως προς το συνταγματικό όνομα συνδέθηκε με την ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας, η οποία ως προς το σκέλος της ένταξης στην ΕΕ έχει κολλήσει, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τη Βουλγαρία. Αυτό, όμως, αναπόφευκτα αγγίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η δυσαρέσκεια που υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ (από το 10:06’).