Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώτου ότι “επιβεβαιώσαμε επίσης τη δέσμευσή μας να ολοκληρώσουμε την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να οδηγηθούμε εντέλει σε μια Ευρώπη ολοκληρωμένη, ελεύθερη και με ειρήνη”.

Ο πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού σταθμού, Nova TV Borjan Jovanovski ζήτησε από ειδικούς με βαθιά γνώση των Βαλκανίων και συγκεκριμένα, τους Gerald Knaus, Florian Bieber, Ιωάννη Αρμακόλα, καθώς επίσης και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτροφ να σχολιάσουν τι σημαίνει η δήλωση Μπάιντεν για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Αρμακόλας επεσήμανε ότι ενώ η δήλωση του Τζο Μπάιντεν είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ε.Ε “το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν στέλνουν τα σωστά μηνύματα σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν στηρίζουν τα μηνύματά αυτά με τις απαιτούμενες πολιτικές, νέες ιδέες και θαρραλέες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την επιστροφή της περιοχής στη σταθερότητα και τη δημοκρατία, αλλά και στην πλήρη ενσωμάτωσή της στους δυτικούς θεσμούς.”

Παράλληλα, σημείωσε τον διχασμό εντός της Ε.Ε σε διάφορα στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως είναι άλλωστε και η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.

“Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση συγκεκριμένα είναι ότι στο θέμα της διεύρυνσης βλέπουμε την ίδια διαίρεση εντός της Ε.Ε που βλέπουμε και στο ζήτημα της Ουκρανίας καθώς και τις αντιδράσεις έναντι της ρωσικής επιθετικότητας (….) Αλλά όπως έχει γίνει ήδη ξεκάθαρο στη Βόρεια Μακεδονία από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά, τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται ισχυρή πολιτική θέληση και συγκεκριμένες δράσεις από πλευράς όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε περιλαμβανομένων και συγκεκριμένων σημαντικών δυτικο-ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ελπίδες της ένταξης στην Ε.Ε”.

Σύμφωνα με τον Αρμακόλα, η τρέχουσα ουκρανική κρίση θα μπορούσε να αφυπνίσει τις Δυτικές δυνάμεις και για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές αποφάσεις.

“Κάποιος που είναι αισιόδοξος θα μπορούσε να ελπίζει ότι η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να αφυπνίσει τις Δυτικές δυνάμεις και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Όμως, προς ώρας, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει κάτι αλλάξει στη συνήθη πολιτική της Δύσης. Μόνο αν δούμε αλλαγή σε αυτήν την πολιτική, μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και εξαιρετικά αισιόδοξοι γενικά τόσο για τη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική τους,” είπε χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση στη NOVA TV εδώ

Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο εδώ, στα αγγλικά.