Το περιφερειακό διαδικτυακό portal the European Western Balkans δημοσίευσε ρεπορτάζ για τα βασικά συμπεράσματα της Διάσκεψης «Τα Δυτικά Βαλκάνια συζητούν το μέλλον της Ευρώπης!» που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του επικεφαλής του προγράμματος Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννη Αρμακόλα.

Στην παρέμβαση του ο Ι. Αρμακόλας, ανάμεσα σε άλλα, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι αυτή τη στιγμή σε κρίση, ενώ η περιοχή αναμένει από την Ε.Ε να δηλώσει εάν είναι έτοιμη ρεαλιστικά και αξιόπιστα να δεχθεί τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η συμμετοχή των χωρών της περιοχής στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει μια θετική διάσταση, καθώς δεν αφορά την ένταξη αυτή καθ’ εαυτή.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και εάν η συνεισφορά τους δεν οδηγήσει σε άμεσα στη διαδικασία χάραξης πολιτικής, παρ’ όλα αυτά μπορούν να συνδιαμορφώσουν την ατζέντα, που θα οδηγήσει τελικά σε απτές πολιτικές. Αυτό άλλωστε συνέβη και με τις αντίστοιχες δημόσιες συζητήσεις για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο Ι. Αρμακόλας είπε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να πάρει κάποια μαθήματα από τη Κίνα και τη Ρωσία για τους λόγους ελκύει τη δική τους ενεργή δράση και δραστηριότητα η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ (στα αγγλικά) εδώ