Τους λόγους της βαριάς ήττας, που υπέστη στις δημοτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα SDSM στη Βόρεια Μακεδονία και που οδήγησαν στη παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ο Γιώργος Χρηστίδης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και την εκπομπή «Ο Γύρος του κόσμου σε μια ώρα», ενώ ανέλυσε διεξοδικά τα σενάρια της «επόμενης μέρας» για τη γειτονική χώρα.

«Δεν προχωρά η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό είναι σαφές. Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι γιατί έγιναν αυτές οι μεγάλες θυσίες, η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι όταν δεν υπάρχει η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναπόφευκτα όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τελικά υπονομεύονται πολιτικά.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Ζάεφ είχε μια σημαντική συνεισφορά στην υπέρβαση της διαφοράς για το όνομα, η οποία ήταν μια τεράστια εξέλιξη για την ελληνική διπλωματία. Για την Ελλάδα ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει μια καλύτερη “εκμετάλλευση” του χρονικού διαστήματος που ο κ. Ζάεφ ήταν πρωθυπουργός. Να είχε δηλαδή προχωρήσει πιο ενεργητικά στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που ανοίγονταν», ανέφερε ο Γ. Χρηστίδης. Εξήγησε επίσης τις δυσκολίες που δημιουργούνται πλέον και για τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ, μετά το 9:20.