Με αφορμή τη δημοσίευση της πρώτης μελέτης του Παρατηρητηρίου ΜΜΕ (MORE) του έργου ALGREE, ο Ιωάννης Αρμακόλας και η Αλεξάνδρα Βουδούρη παραχώρησαν συνέντευξη για την Albanian Daily News παρουσιάζοντας τις θεματικές του MORE και εξηγώντας το σκεπτικό και τους στόχους του έργου.

Σχολιάζοντας τα βασικότερα ευρήματα του πρώτου MORE, ο Ιωάννης Αρμακόλας επεσήμανε ότι τα ελληνικά και τα αλβανικά ΜΜΕ τείνουν να επικεντρώνονται σε ευαίσθητα θέματα και να αναπαράγουν αρνητικά αφηγήματα, αντί να διευκολύνουν τις προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων να διευθετήσουν τα διμερή τους ζητήματα. Αυτό είναι εμφανές και σε κοινωνικό επίπεδο. Επίσης, τόνισε ότι αυτή η προβληματική ειδησεογραφία από τα ΜΜΕ και στις δύο χώρες επηρεάζει την κοινή γνώμη, γεγονός που στην πραγματικότητα εμποδίζει την κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε πολτιικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σε ερώτηση σχετικά με την αλβανική μεταναστευτική κοινότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η Αλεξάνδρα Βουδούρη τόνισε το θετικό ρόλο που παίζουν αμφότερες οι δύο κοινότητες στο γεφύρωμα των δύο κοινωνιών, παρ’ ότι «η πολιτική αλλά και τα ΜΜΕ δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των λαών, που έχουν πολύ καλές σχέσεις». Επιπλέον, ως μια αποτίμηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, η Αλεξάνδρα Βουδούρη υποστήριξε ότι οι δύο χώρες βιώνουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα πρότυπο σχέσεων για τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων.

Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της προώθησης του έργου ALGREE – “Albania-Greece: Understanding. Connecting. Partnering.” που χρηματοδοτείται από το Open Society Foundation for Albania (OSFA) και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus (FNF).

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ, στα αγγλικά.