Την εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο, που συνέβη μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε είναι προσωρινή, εξέφρασε μιλώντας στην “Αίθουσα Σύνταξης” ο Ιωάννης Αρμακόλας.

«Οι δύο πλευρές εδώ και καιρό τραβούν το σχοινί. Η μεν κυβέρνηση του Κοσόβου βλέποντας εδώ και 15 χρόνια ότι η στρατηγική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επομένως, επιχειρεί μια κλιμάκωση των εντάσεων σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τον κρατικό έλεγχο στο σύνολο της χώρας. Και από την πλευρά του το Βελιγράδι, επιχειρεί, κάτι που βλέπουμε και στην περίπτωση της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, να εκμεταλλευθεί μέσω της υποδαύλισης των εντάσεων την ισχυροποίηση της θέσης του στην περιοχή. Φυσικά, υπάρχει κλιμάκωση και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διεθνής παράγοντας και κυρίως οι ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν την κλιμάκωση εθνοτικών εντάσεων σε άλλες περιοχές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κρατούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Αλλά για να οδηγούν τα πράγματα σε ένα μονοπάτι επίλυσης και όχι σε βραχυπρόθεσμες αποκλιμακώσεις χρειάζεται ενεργητική διπλωματία εκ μέρους της Ε.Ε και των ΗΠΑ για μια συνολική επίλυση, που θα επιδιώκει αφενός εδραίωση της κυριαρχίας της κρατικής υπόστασης του Κοσόβου και αφετέρου ισχυρότερη προστασία των Σέρβων του Κοσόβου» επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία προς μια συμφωνία των δύο πλευρών.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.