Με αφορμή την πρόσφατη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν στηρίζει τη Βουλγαρία στο μπλοκάρισμα έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας τη μάλιστα ως μία αχρείαστη επιπλοκή για την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ ο Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος έκανε πάντως λόγο για παραδοξότητα σε σχέση με την προώθηση αντίστοιχα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σαφώς την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς κατανοεί πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι επωφελές τόσο για το ελληνικό εθνικό συμφέρον όσο και για τη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής […] Φυσικά, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ένα παράδοξο εν προκειμένω: Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται περισσότερο αποφασιστική ως προς την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι του σημείου ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δηλώνει δημοσίως ότι δεν υποστηρίζει τη Βουλγαρία όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, παρά ως προς την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών», επεσήμανε ο Γ. Χρηστίδης.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Pendarovski στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Γ. Χρηστίδης τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός και ότι πρόκειται για «ένδειξη εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, όπως αρμόζει σε δυο γειτονικές χώρες. Είναι ευκταίο να καταστούν πιο τακτικές οι επαφές μεταξύ των πολιτικών και πολιτειακών ηγεσιών των δυο χωρών».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ, στη γλώσσα της Β. Μακεδονίας.