Για τις προοπτικές των ελληνοαλβανικών σχέσεων και της επίλυσης των διμερών θεμάτων, καθώς και για το τι επιφυλάσσει το 2023 για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μίλησε η Αλεξάνδρα Βουδούρη στον Vitjon Nina.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε αλλάζει την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, κάτι που έγινε εμφανές κατά τις πρόσφατες επαφές των δύο πρωθυπουργών, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ωστόσο ισχυρή πολιτική θέληση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, καθώς οι διμερείς κρατικές σχέσεις πρέπει να αρχίσουν να συμβαδίζουν με τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε εκτενώς στους συναφείς ως προς αυτό στόχους, του νέου πρότζεκτ του ΕΛΙΑΜΕΠ “ALGREE: Albania/Greece: Understanding, Connecting, Partnering”.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2023, επεσήμανε την ανησυχητική τάση της μαζικής μετανάστευσης από την περιοχή, ως έναν επιπλέον παράγοντα αποσταθεροποίησης της, ενώ εξήγησε τους λόγους που είναι κρίσιμη για την Ελλάδα η είσοδος στην Ε.Ε όλων των χωρών της περιοχής, κάτι που πρέπει να δρομολογηθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις εκ μέρους και της Αθήνας. Η συνέντευξη επικεντρώθηκε και στον ρόλο της Σερβίας σε ό,τι αφορά τις εντάσεις στην περιοχή, στην προοπτική αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα, αλλά και τις προβλέψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2023.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ, στα αγγλικά.