Το 14ο Newsletter βγήκε και μπορείτε να διαβάσετε:

  • Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας  η επιδείνωση της ακραίας φτώχειας στα άτομα που ζουν ήδη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, κάτω από 1,90 $/ημέρα, είναι δραματική.
  • Η Ισπανία ανακοίνωσε πακέτο στήριξης του τουριστικού τομέα ύψους 4,3 δις — τα 2,5 δισ είναι επιχορηγήσεις.
  • Ολλανδία και Γαλλία δίνουν βοήθεια ύψους 10,4 δισ στην αεροπορική εταιρεία Air France – KLM. Βάζουν όμως αυστηρές πράσινες ρήτρες απαιτώντας από την αεροπορική εταιρεία να δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (ανά επιβάτη και ανά χιλιόμετρο) έως το 2030.
  • Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της κρίσης, καθώς είναι πιο ευάλωτες στο σοκ που προκαλεί η πανδημία και κινδυνεύουν περισσότερο να μην αντέξουν.
  • Η Αφρική πιθανόν αποτελεί τη θετική εξαίρεση. Οι αφρικανικές οικονομίες γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές και εν μέσω πανδημίας ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί από 1,1 σε 1,4 δισεκατομμύρια έως το 2030.
  • Eνώ θα υπάρξουν μόνιμες απώλειες που σχετίζονται με το Brexit, η αναγνώριση αυτών των επιπτώσεων θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου και ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα καλυφθεί ως συνέπεια της πανδημίας. Ως εκ τούτου, οι αντι-ευρωπαϊστές ίσως συνεχίζουν να κραδαίνουν ένα επιφανειακά ‘ανέξοδο’ Brexit ως τάχα επιτυχία.

Μπορείτε να διαβάσετε το 14ο Newsletter εδώ

Κάθε Παρασκευή, και όσο διαρκεί η κρίση του covid-19, το νέο Δελτίο θα αναρτάται στο www.eliamep.gr και θα αποστέλεται στον κατάλογο παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ.