Την πρώτη μέχρι σήμερα από κοινού δημοσιευθείσα έρευνα από think tanks της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και η δεξαμενή σκέψης Analytica, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στα γραφεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα.  

Η μελέτη, θέμα της οποίας είναι: “Συνεργασία στην Εκπαίδευση, την Κοινωνία των Πολιτών και  τον Πολιτισμό μετά την Συμφωνία των Πρεσπών: Πώς συνεχίζουμε;” αποτελεί την τρίτη συνεργασία μεταξύ των δύο think tanks, και όπως και οι προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και με τη συμπαράσταση των πρεσβειών της Σουηδίας σε Αθήνα και Σκόπια. 

Τα πορίσματα της έρευνας ανακοίνωσαν, παρουσία της Α.Ε. Charlotte Sammelin, πρέσβειρας της Σουηδίας στην Ελλάδα, διπλωματών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, οι συγγραφείς της: Ιωάννης Αρμακόλας, επικεφαλής του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, Γεώργιος Χρηστίδης, ερευνητής στο πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, ο Islam Jusufi, ερευνητής στο Analytica και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Epoka των Τιράνων στην Αλβανία, καθώς και ο Παναγιώτης Πασχαλίδης, ερευνητής στο πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στην έρευνα, συμμετείχε επίσης ο Veli Kreci, Πρόεδρος του Analytica και αναπληρωτής καθηγητής στο South East European University στο Tetovo. Την έρευνα – τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου και στα Σκόπια- σχολίασε η δημοσιογράφος της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”, Κάκη Μπαλή. 

Λίγα λόγια για την έρευνα 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2019 από το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και το think tank Analytica (Skopje, North Macedonia) και αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο των εξωτερικών της Σουηδίας. Βασικός σκοπός της είναι να προσφέρει μια συστηματική καταγραφή και ανάλυση του ισχύοντος πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών. Για την ανάλυση αυτού του ζητήματος και την εξαγωγή συμπερασμάτων πραγματοποιήθηκαν 36 συνεντεύξεις με φορείς  σχετικούς με την εκπαίδευση και την έρευνα (πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα), την κοινωνία πολιτών (ΜΚΟ με αντικείμενο τη νεολαία), καθώς και με τον πολιτισμό (μουσεία).  

Οι δύο προηγούμενες έρευνες, σημειώνεται, είχαν ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της διασυνοριακής συνεργασίας και της ανώτερης εκπαίδευσης (2017), καθώς και στους τομείς της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαιοσύνης (2018).  

 Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έρευνας, στα αγγλικά, εδώ.

Διαβάστε τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας.