28 πρέσβεις και πολλοί εκπρόσωποι πρεσβειών από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με τις πρεσβείες του Καναδά, της Σουηδίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στις ελληνο-ουκρανικές κοινότητες, οι οποίες μετρούν αιώνες παρουσίας στα εδάφη της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα πεντάλεπτο βίντεο με τίτλο: «Η ημέρα που σταμάτησε τον χρόνο: Ο Ελληνισμός της Ουκρανίας και ο Πόλεμος», παραγωγής του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο επιμελήθηκε η διεθνολόγος και δημοσιογράφος Μαριλίζα Αναστασοπούλου.

Το βίντεο ξεκινά με τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, την πόλη που δημιούργησαν οι Έλληνες ήδη από τον 7ο αιώνα και που πριν από την ρωσική εισβολή, τον εκτοπισμό και τις σφαγές αριθμούσε περίπου 100.000 Έλληνες. Σε αυτό καταγράφεται η μακρόχρονη ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, καθώς και οι τραγικές συνέπειες που επέφερε σε εκείνες ο πόλεμος.

Στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ. Λουκάς Τσούκαλης αναφέρθηκε στην μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι διατήρησαν ισχυρή την ελληνική τους ταυτότητα. «Κλείνω με μια διπλή ευχή», τόνισε. «Να τελειώσει ο πόλεμος όσο γίνεται πιο σύντομα και κυρίως να μην επιβραβευτεί ο εισβολέας».

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τους Πρέσβεις του Καναδά, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και τη διοίκηση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης και αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στον Ελληνισμό της Ουκρανίας, καθώς και στην αδιάκοπη υποστήριξη της Αθήνας στον ουκρανικό λαό.

Η Καναδή πρέσβειρα Anna-Karine Asselin, τόνισε στην ομιλία της: «Στηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και της δημοκρατίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα πρέπει να διασφαλιστούν.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η ομιλία της Εκπροσώπου της Ένωσης των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Elizaveta Kuzminskaya-Πολυχρονίδου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία των Ελλήνων της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση, την οποία συντόνισε η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Οντίν Λιναρδάτου.

Σε αυτήν συμμετείχαν Έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρέθηκαν τους περασμένους μήνες ως πολεμικοί ανταποκριτές στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας: Ο Σωτήρης Δανέζης και η Μαριλίζα Αναστασοπούλου μετέφεραν τις εμπειρίες που έζησαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Δήμος Αθηναίων, εξάλλου, στην επέτειο του πολέμου φωταγώγησε συμβολικά χθες βράδυ, το σιντριβάνι της Ομόνοιας και την Τεχνόπολη στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.