Υπέρ της ανάπτυξης εθνικών πολιτικών οικονομικής σταθεροποίησης τάχθηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση χθες το βράδυ, στην Αίγλη Ζαππείου, για το βιβλίο «Euro Tragedy: A Drama in Nine Acts» του Ασόκα Μόντι. Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενός εθνικού ταμείου εκτάκτων περιστάσεων (rainy day fund), που θα επιτρέψει στη χώρα να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά μια μελλοντική κρίση.

Η ανάγκη αυτή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, καθίσταται πιο επιτακτική εξαιτίας της αργοπορίας της Ευρωζώνης στην αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών αδυναμιών της, που επιδείνωσαν την ευρω-κρίση. Η τραπεζική ένωση, τόνισε, «δεν έχει προχωρήσει αρκετά», ενώ στο μέτωπο της ενίσχυσης του κοινού δημοσιονομικού οπλοστασίου «δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος: δεν υπάρχει καμία όρεξη γι’ αυτό στο Euroworking Group». Η Ευρωζώνη «δεν είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση», είπε.

Ο κ. Μόντι, επισκέπτης καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στο Πρίνστον, είπε στην ομιλία του ότι «δεν υπήρχε πολιτικός ή οικονομικός λόγος για το ευρώ». Το κοινό νόμισμα έχει υπονομεύσει την προοπτική πολλών κρατών-μελών και η Ευρώπη «είναι μια πιο διχασμένη ήπειρος εξαιτίας του», με αμοιβαία πικρία μεταξύ Βορρά και Νότου, τόνισε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ινδικής καταγωγής οικονομολόγος ανέφερε ότι η πάγια θέση της Γερμανίας βασίζεται στην υπόσχεση του Χέλμουτ Κολ ότι οι Γερμανοί δεν θα κληθούν ποτέ να πληρώσουν τον λογαριασμό για άλλες χώρες. «Για αυτό δεν θα υπάρξει ποτέ ουσιώδης προϋπολογισμός της Ευρωζώνης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο συμβιβασμός που θα έδινε θετική ώθηση στην ΟΝΕ είναι σήμερα ακόμα πιο δυσχερής επειδή η Ευρώπη «είναι μια ήπειρος σε παρακμή».

Τόσο ο κ. Χουλιαράκης όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο τρίτος ομιλητής της βραδιάς, τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν θα είχε καλύτερη τύχη το 2009 εάν ήταν εκτός ευρώ. Αμφότεροι ανέδειξαν την προβληματική κληρονομία της εθνικής νομισματικής πολιτικής (με τις υποτιμήσεις «αναβάλλεται η προσαρμογή», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και «γινόμαστε φτωχότεροι», όπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κ. Μόντι στο βιβλίο του «συχνά κατηγορεί το ευρώ για συνέπειες που προέκυψαν από την επίδραση ευρύτερων παραγόντων». Συμφώνησε με τον συγγραφέα ότι κόστισε πολύ στην Ελλάδα η καθυστέρηση των Ευρωπαίων στις αρχές του 2010, αλλά ανέφερε ότι δεν μπορούν οι ευθύνες της Ε.Ε. να υπερκαλύψουν τις ευθύνες του εγχώριου πολιτικού συστήματος για τη βαθιά θεσμική ανεπάρκεια της χώρας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και τη συντόνισε ο πρόεδρός του Λουκάς Τσούκαλης.

Πηγή: Καθημερινή

Έντυπη μορφή.