Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει πως η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, συμπεριφέρεται ολοένα και περισσότερο σαν τον νταή της γειτονιάς και εξηγεί πως “όταν έχεις έναν γείτονα που σε απειλεί, καλό είναι να ενισχύσεις τον φράχτη, δηλαδή να ενισχύσεις την αποτρεπτική σου ισχύ, ενισχύοντας όχι μόνο τον φράχτη αλλά ενισχύοντας και την ικανότητα σου στις πολεμικές τέχνες.”
Ο Λουκάς Τσούκαλης υποστηρίζει πως “δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος μας με την Τουρκία θα προέλθει από τρίτους, κανένας τρίτος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα μας με την Τουρκία,” λέει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ελλάδα δεν πρέπει να υπερεκτιμά τη σημασία ορισμένων συμμαχιών και ο ίδιος εκτιμά πως πρωτοβουλίες που πήρε τα τελευταία χρόνια η Αθήνα ή πρωτοβουλίες άλλων που ακολούθησε στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι πάντοτε σίγουρο ότι οδήγησαν προς την σωστή κατεύθυνση.
” Έχεις ένα πρόβλημα με τον γείτονα σου, ψάχνεις να δεις αν μπορούν να σου λύσουν τη διαφορά σου τα δικαστήρια,” λέει ο Τσούκαλης και επισημαίνει πως σωστά, η χώρα μας επιμένει, συστηματικά, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, αν και δεν είναι πάντοτε η χώρα μας, και η συζήτηση που γίνεται εντός της χώρας μας, συνεπής με αυτό το οποίο λέμε. “Δεν μπορείς να λες ότι είσαι μία χώρα που είναι απόλυτα πιστή στο διεθνές δίκαιο και πάρα πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες να λένε ότι δεν μπορούμε να πάμε στη Χάγη, γιατί ενδεχομένως η Χάγη δεν θα ικανοποιήσει όλες μας τις διεκδικήσεις. Γιατί εκεί υπάρχει μία προφανέστατη ασυνέπεια. Ή πιστεύεις στο διεθνές δίκαιο, το στηρίζεις, το σέβεσαι και το προχωράς μέχρι εκεί που μπορεί να το πας ή δεν το κάνεις,” τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην παρέμβαση του στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για μία Ανοιχτή Κοινωνία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την παρέμβαση εδώ