Η φθινοπωρινή περίοδος ξεκίνησε με το 15o Ευρωπαϊκό Σεμινάριo του ΕΛΙΑΜΕΠ. Σε ένα πυκνό τριήμερο συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα, και η ανάγκη για περισσότερη Ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Η ροή των διεθνών γεγονότων έστρεψε την προσοχή μας στις κρίσεις της γειτονιάς μας.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, κι οι επιθετικές πρωτοβουλίες του καθεστώτος Ερντογάν, μας υποχρέωσαν να ασχοληθούμε συστηματικότερα με τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Πλήθος άρθρωνσυνεντεύξεων (και άλλων συνεντεύξεων), ημερίδων, και δημόσιων παρεμβάσεων των αναλυτών του ΕΛΙΑΜΕΠ επιχείρησαν να κατανοήσουν στρατηγικές επιλογές και διλήμματα, να αναλύσουν τις επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει σταθερά υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Αναλύσαμε τις συνέπειες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου να αναστείλει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, σε συνέδρια (εδώ), μελέτες (εδώεδώ), εκτενή αρθρογραφία και συνεντεύξεις (εδώεδώεδώ).

Η μετανάστευση παραμένει πάντοτε ερευνητική προτεραιότητα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Το Πρόγραμμα για τη Μετανάστευση επιδιώκει να αναδείξει τις περίπλοκες διαστάσεις μιας σύνθετης πρόκλησης, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με μελέτες (εδώεδώεδώ), ενημερωτικές συναντήσεις, και δημόσιες παρεμβάσεις (εδώεδώ).

Η συμμετοχή της Ελλάδας ως 17ης χώρας στο σχήμα 17+1 και η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα, έφεραν την Κίνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ΕΛΙΑΜΕΠ οργάνωσε συναντήσεις με κινεζικές αντιπροσωπείες, παρήγαγε μελέτεςαρθρογραφία και συνεντεύξεις, και λειτούργησε ως φορέας αμοιβαίας κατανόησης και βασικό σημείο επαφής με τα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τις ευρω- και ελληνοκινεζικές σχέσεις.

To ΕΛΙΑΜΕΠ παραμένει ένα ανοιχτό παράθυρο κατανόησης και ανάλυσης της ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας. Εγκαινιάσαμε μια νέα σειρά κλειστών συζητήσεων, τον «Κύκλο των Πρεσβευτών». Φιλοξενήσαμε στο ΕΛΙΑΜΕΠ (κατά χρονική σειρά) τους πρέσβεις της Κίνας, των ΗΠΑ, και της Ρωσίας.

Η παγκόσμια προτεραιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής οδήγησε το ΕΛΙΑΜΕΠ (σε συνεργασία με το FOGGS) να ιδρύσει το Ελληνικό Φόρουμ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΛΦΟΒΑ). Οργανώσαμε την πρώτη εκδήλωση στη Σπάρτη, με θέμα γεωργία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Είμαστε υπερήφανοι που όχι μόνο πραγματοποιούμε έρευνα για την ισότητα των φύλων, αλλά υιοθετήσαμε και σχετικό Σχέδιο Δράσης.

Κάναμε κι άλλα. Εκπαιδεύσαμε βουλευτές από την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διεύρυνση της ΕΕ, δημοσιογράφους της Βορείου Ελλάδας για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την ΕΕ, και μαθητές από όλη τη χώρα στην προσομοίωση οργάνων της ΕΕ. Παρουσιάσαμε δημόσια δυο μελέτες: για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις Δημοσιονομικές Μεταρρυθμίσεις. Και συζητήσαμε εάν η Ευρώπη είναι Χίμαιρα, και πώς η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ αλλάζει τη ζωή μας.

Σε πολλά από αυτά συνεργαστήκαμε και συμπράξαμε με πλήθος φορέων και think tanks από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, υπερασπιζόμενοι τον τίτλο μας ως ένα από τα «καλύτερα δικτυωμένα» think tanks στην Ευρώπη.