thanos dokosΗ πρόσφατη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας κατέληξε σε απόλυτα προβλέψιμα αποτελέσματα. Η Τουρκία θα λάβει οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ και σε αντάλλαγμα θα προσπαθήσει να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες. Η βοήθεια θα χορηγείται μέσω αυστηρών διαδικασιών συμμόρφωσης. Επιπλέον, θα επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων (βίζας) για Τούρκους πολίτες καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Αν και η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα όσον αφορά στη φιλοξενία Σύρων προσφύγων και ασφαλώς θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των ροών προς την Ευρώπη, είναι πιθανό ότι η εν λόγω συμφωνία θα αποδειχθεί ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Η συμφωνία δεν προβλέπει το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς εργασίας σε Σύρους πρόσφυγες, ούτε και την πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων σε σχολική εκπαίδευση, αλλαγών που ασφαλώς θα καθιστούσαν ελκυστικότερη την παραμονή τους σε τουρκικό έδαφος. Επιπλέον, δεν είναι σαφή τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των διακινητών, ούτε οι διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία όσων εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία και δεν δικαιούνται ασύλου (οικονομικοί μετανάστες), όπως άλλωστε προβλέπει η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας που σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει εφαρμοστεί από την Αγκυρα. Δεν έγινε αποδεκτή, τουλάχιστον στην αρχική της μορφή, η πρόταση δημιουργίας χώρων πρώτης διαλογής (hotspots) σε τουρκικό έδαφος.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα ανταλλάγματα, η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας πιθανόν να προχωρήσει, κάτι που θα ωφελήσει και τον ελληνικό τουρισμό, χωρίς όμως να φθάσει υποχρεωτικά σε πλήρη κατάργηση των σχετικών περιορισμών. Οσο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η ΕΕ ήταν διατεθειμένη να κάνει ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης λόγω της τεράστιας πίεσης που αισθάνεται λόγω προσφυγικών ροών.

Δεν έχουν, όμως, αλλάξει οι θέσεις σημαντικών χωρών-μελών της Ενωσης που συνεχίζουν να μην επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει ότι μπορεί τα τελευταία χρόνια για να υπονομεύσει την εν λόγω διαδικασία με τις κινήσεις του σε θέματα εκδημοκρατισμού της γειτονικής χώρας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργίας κράτους δικαίου (ζητήματα στα οποία δεν γίνεται, σημειωτέον, καμία αναφορά στη συμφωνία). Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι θα ανοίξει ένα κεφάλαιο ή πολύ μικρός αριθμός κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση χωρίς σοβαρή προοπτική (ή και πρόθεση) κλεισίματος τους.

Σε κάθε περίπτωση, η παροχή υποστήριξης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής Σύρων προσφύγων (Ιορδανία, Λίβανος, Συρία) είναι θεμιτή και απαραίτητη στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Αλλά ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών θα υπάρξει μόνο σε περίπτωση τερματισμού της συριακής σύγκρουσης ως αποτέλεσμα πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία και μετριοπαθή στοιχεία του καθεστώτος Ασαντ.

Πηγή: News 247