Για τους έχοντες στοιχειώδη γνώση των πάγιων στρατηγικών αντιλήψεων της Τουρκίας για το Κυπριακό, δεν αποτέλεσε έκπληξη η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Η απόσταση ανάμεσα στο πλαίσιο λύσης που ήταν διατεθειμένη να αποδεχθεί η Αγκυρα και τα διαπραγματευτικά όρια των «πραγματιστών» σε Λευκωσία και Αθήνα παραμένει δυστυχώς αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας. Επειδή δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον ουσιαστική αλλαγή στις θέσεις της άλλης πλευράς, καλό θα ήταν να αρχίσει μια προσπάθεια προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αμεση προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας, αρχής γενομένης από τις γεωτρήσεις της TOTAL τις επόμενες ημέρες στο τεμάχιο 11. Το διεθνές σκηνικό και η εμπλοκή μεγάλων εταιρειών δεν διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Χρειάζεται, ωστόσο, επαγρύπνηση και ψυχραιμία, καθώς όλα δείχνουν ότι η Αγκυρα σκοπεύει να αντιδράσει. Οσον αφορά στο μέλλον της νήσου, ίσως η συγκεκριμένη να μην ήταν η τελευταία διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, αλλά η αλλαγή γενεών και ο γενικότερος συσχετισμός δυνάμεων ενισχύουν την άποψη ότι πλέον η λογική της δικοινοτικής λύσης «διατηρείται στη ζωή με τεχνητά μέσα». Το πιθανότερο σενάριο είναι πλέον η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης με σταδιακή διολίσθηση προς οριστική διχοτόμηση, ενώ ίσως πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής διερεύνησης και το λεγόμενο «βελούδινο διαζύγιο» (αναγνώριση έναντι εδαφών).

Ανησυχία προκαλεί και η σχετική σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αν και η κυβέρνηση ΑΚΡ προσπαθεί να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τις ακραίες θέσεις στελεχών της κεμαλικής αντιπολίτευσης και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Η δυσκολία πρόβλεψης των κινήσεων Ερντογάν, η υψηλή εσωτερική ρευστότητα και τα πολλαπλά εξωτερικά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων και των τριβών στις σχέσεις της Αγκυρας με τις δυτικές πρωτεύουσες, καθιστούν το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αρκετά θολό. Χρήσιμη θα ήταν η διερεύνηση προθέσεων μέσω διαύλων επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά και η προετοιμασία για σειρά πιθανών μεσο-μακροπρόθεσμων σεναρίων μέσω της δημιουργίας μηχανισμού για στρατηγικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: Καθημερινή