TSOUKALISΟ ελληνικός λαός ανανέωσε την εντολή που είχε δώσει στον κ. Τσίπρα στις εκλογές του Ιανουαρίου, με μικρή διαφορά παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, όταν η χώρα έφτασε στο χείλος της καταστροφής και σώθηκε τελικά βαριά τραυματισμένη. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί προσωπικό θρίαμβο για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία, όπως άλλωστε και ο κ. Μεϊμαράκης για τη Νέα Δημοκρατία. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώσαμε τον έντονα αρχηγικό χαρακτήρα του κομματικού μας συστήματος, είτε μιλάμε για την Αριστερά είτε για τη Δεξιά.

Ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εντολή της προηγούμενης συμμαχικής κυβέρνησης. Για να κάνει τι ακριβώς μάλλον λίγα γνωρίζουμε, εκτός από αυτά που περιέχει το τρίτο μνημόνιο το οποίο έχουμε δεσμευτεί ως χώρα να εφαρμόσουμε. Σε αυτές τις μάλλον βουβές εκλογές, παρακολουθήσαμε πολλοί, ανήσυχοι και αμήχανοι, μια προεκλογική εκστρατεία που δεν μας έκανε σοφότερους ως προς το τι θα πράξουν οι πολιτικοί μας ταγοί την επόμενη μέρα. Χωρίς εθνικό σχέδιο συνεχίζουμε να πορευόμαστε, μόνον με ένα κουτσό-στραβό σχέδιο που έφτιαξαν οι δανειστές για μας, με παλαιάς κοπής συνθήματα και κυρίως χωρίς καμιά ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, τουλάχιστον όσον αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα. Προφανώς, οι εσωκομματικές ισορροπίες επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος, όπως άλλωστε τόσες φορές στο παρελθόν.

Η ποιότητα των ανθρώπων που διαχειρίζονται τα κοινά, σε συνδυασμό με ένα καφκικό σύστημα διοίκησης που φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους εντός του συστήματος και πολύ λιγότερο τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία. Αλλωστε, πέρα από τις όποιες ιδεολογίες, το βασικότερο πρόβλημα της προηγούμενης επτάμηνης διακυβέρνησης ήταν η χαμηλή ποιότητα και η ανεπάρκεια των ανθρώπων που ασκούσαν την εξουσία, με λιγοστές μόνον εξαιρέσεις. Θα αποφασίσει αυτήν τη φορά ο κ. Τσίπρας να κυβερνήσει, απαλλαγμένος πλέον από πολλά εσωκομματικά βαρίδια, και με ποιους;

Ισως θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο για να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός που σήκωσε η μεγάλη κρίση, για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε καθαρά το δρόμο που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Είμαστε ακόμη στη μετάβαση από το παλιό που χρεοκόπησε, κυρίως στα μάτια των νεότερων γενιών, και το νέο που συχνά δημαγωγεί, όταν δεν μυρίζει και το ίδιο μούχλα με ιδέες παρωχημένες. Το θέμα όμως είναι αν η οικονομία θα μας περιμένει, όπως και πολλοί από τους πιο ικανούς και δημιουργικούς Ελληνες που φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το έχουν τουλάχιστον καταλάβει οι κυβερνώντες.

Πηγή: Καθημερινή