Της Μαργαρίτας Πουρνάρα

To Ντιτρόιτ και η Αθήνα απέχουν γεωγραφικά και πολιτισμικά. Ομως η οικονομική κρίση που μαστίζει τις δύο πόλεις, δημιουργεί συμπόρευση για την εξεύρεση λύσεων σε κοινά προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η εγκληματικότητα και οι κοινωνικές εντάσεις. Πέρα από τις διαφορές τους, τόσο η αμερικανική μητρόπολη όσο και η ελληνική πρωτεύουσα έχουν σίγουρα ένα κοινό. Μπορούν να καυχηθούν πως στέκονται όρθιες, χάρις στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους και στην αλληλεγγύη των κατοίκων τους. Η αξιοποίηση αυτών των στοιχείων είναι η απάντηση στο επείγον αίτημα της οικονομικής αλλά και ηθικής ανασυγκρότησης.

Αυτό ήταν το πιο σημαντικό συμπέρασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα χθεσινή συνάντηση ειδικών από τις δύο πόλεις που διοργάνωσαν το German Marshall Fund of the United States, το ΕΛΙΑΜΕΠ και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Athens meets Detroit», είχε εξαιρετικούς προσκεκλημένους από την άλλη άκρη του Ατλαντικού που παρουσίασαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μαζί με Ελληνες ομιλητές σε τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το επιχειρείν, τα ιδιωτικά ιδρύματα αλλά και οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

 Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, που υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν τεράστια παράδοση στο θέμα της κοινωνίας των πολιτών, από την εποχή ακόμα της ίδρυσης του κράτους τους. Επανέλαβε μια φράση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει ως πρόεδρος στην Αθήνα, πως το πιο ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι ο ίδιος ο πολίτης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund που αφορά τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Στα προγράμματά της έχουν πάρει μέρος πολλοί Ελληνες υπότροφοι. Μία εξ αυτών, η Χριστίνα Μανωλοπούλου είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση με θέμα τις δύο πόλεις.Ο Θάνος Ντόκος εκπροσωπώντας το ΕΛΙΑΜΕΠ με το οποίο συνεργάζεται το GMF στην Ελλάδα, μίλησε και αυτός για την ευθύνη των πολιτών.

Στη συνέχεια έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους Detroiters και στους Αθηναίους: η Αλέξις Γουάιλι, προσωπάρχης του δήμου της αμερικανικής πόλης μίλησε με την Αμαλία Ζέππου, αντιδήμαρχο σε θέματα καινοτομίας στην Αθήνα για το πώς αντέδρασαν οι τοπικές αρχές σε διάφορες προκλήσεις που έφερε η κρίση. Η Ελληνοαμερικανίδα Τζίνα Μητράκας ανέλυσε το θέμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε οικονομίες που έχουν αποσαθρωθεί. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης από τη ΜΚΟ «Μπορούμε», καθώς και η Κατερίνα Τριανταφύλλου που εκπροσώπησε το Ιδρυμα Νιάρχος. Αναφέρθηκαν στην περίπτωση της Αθήνας και το πώς ορισμένες πρωτοβουλίες έδωσαν στους κατοίκους της νέα αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, όπως το Κέντρο Πολιτισμού.

Η Νικόλ Ντε Μποφόρ, πρόεδρος του Δικτύου Ηγεσίας Γυναικών του Ντιτρόιτ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνική αλλαγή. Ο Τζον Αρτζέντο παρουσίασε στο ελληνικό κοινό τη σπουδαία εταιρεία που δημιούργησε ο Ελληνοαμερικανός Τομ Καρτσότης, τη Shinola, παρέχοντας πολλές νέες θέσεις εργασίας στο Ντιτρόιτ. Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση πως θα επαναληφθεί στο Motorcity, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πηγή: Καθημερινή