«Πρόκειται για μια εισβολή και μια κατοχή μιας χώρας ανεξάρτητης, μέλος του ΟΗΕ από μια γειτονική της χώρα. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, τουλάχιστον, στην Ευρώπη» σχολίασε ο Ιωάννης Αρμακόλας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Γεώπολις» και τη δημοσιογράφο, Μαρία Κονταξή, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την περασμένη Παρασκευή.

Ανέλυσε τα πιθανά σενάρια σχετικά με την αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση που δεν γνωρίζουμε το πώς θα την αντιμετωπίσει η Δύση. Και φυσικά, η όποια αντίδραση δεν θα γίνει χωρίς μεγάλο κόστος για την Ε.Ε και πολιτικό και οικονομικό».

«Ο Πούτιν ουσιαστικά θέλει να δημιουργήσει ξανά τη Σοβιετική Ένωση, όχι ως ενιαίο κράτος, αλλά ως σφαίρα επιρροής. Ήδη στη Κεντρική Ασία, όπως είδαμε πρόσφατα, στην εξέγερση στο Καζακστάν υπήρξε ρωσική παρέμβαση, τώρα με την κατάληψη της Ουκρανίας ολοκληρώνεται αυτό το παζλ. Μετά, ίσως έχει σειρά η Μολδαβία. Ο Πούτιν θα επιδιώξει πάντως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να βρεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας. Και αυτό, θα μας φέρει σε πολιτική αντιπαράθεση και ελπίζουμε να μην εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια», είπε.

«Δεν γνωρίζουμε επίσης το πώς θα εξελιχθεί η «όρεξη» της Ρωσίας για παράδειγμα πιο κοντά στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και κράτη που έχουν πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία, που ίσως θελήσουν να παίξουν το παιχνίδι της Μόσχας στη περιοχή, κάτι που θα είναι εναντίον των ελληνικών συμφερόντων», ανέφερε.

Aκούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ, μετά το 08:52.
Φωτογραφία από τον Silver Ringvee στο Unsplash.