“Νομίζω πως το κεντρικό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στον Λευκό Οίκο. Υπάρχει μία ροπή του Τραμπ θαυμασμού προς τους αυταρχικούς ηγέτες, ο κ. Τραμπ θαυμάζει τον κ. Ερντογάν και ελπίζει κανείς πως μετά τον Νοέμβριο θα έχουμε διαφορετικά δεδομένα και η διατλαντική σχέση θα μπορέσει να δυναμώσει και αυτό σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ένας πιο προβλέψιμος εταίρος από την οπτική γωνία της Ελλάδας σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο,” επισήμανε ο Γιώργος Παγουλάτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Newsroom της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ  και στους δημοσιογράφους Απόστολο Μαγγηριάδη και Σταύρο Ιωαννίδη. Ο Παγουλάτος εξήγησε πως “η Τουρκία είναι σε μία φάση αναθεωρητισμού, ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης ο οποίος δεν τιθασεύεται από εσωτερικούς θεσμούς, τους έχει όλους αποδυναμώσει, και είναι προφανές ότι αρθρώνει ένα νεο-οθωμανικό όραμα το οποίο τον οδηγεί στο να ασφυκτιά στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνης. Είναι αμφίβολο πλέον αν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται μία δυτική χώρα, από την άλλη πλευρά η ΕΕ έχει ως γενική γραμμή το να κρατήσει την Τουρκία από κοντά έτσι ώστε να μπορεί να έχει και μεγαλύτερη επιρροή πάνω της.”

Για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας ο Γιώργος Παγουλάτος είπε:

“Η επιρροή της ΕΕ στην Τουρκία μέσα από ένα συνδυασμό κινήτρων , καρότων δηλαδή και μαστιγίου, κυρώσεων δηλαδή, είναι αυτό στο οποίο μπορεί να προσβλέπει η Ελλάδα, είναι αυτό το οποίο έχει δουλέψει έως τώρα με τα όρια που έχει και είναι η εγγύηση ασφάλειας που έχει η Ελλάδα με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ του Τράμπ είναι πρακτικά αμέτοχες και με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ είναι πρακτικά ουδέτερο, παραδοσιακά, στις διενέξεις που αφορούν δύο μέλη του όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Η Ευρώπη είναι το στήριγμα μας με τα όριά της όμως. Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι σε επίπεδο σχεδιασμού, σε επίπεδο αποτροπής προς το καθεστώς Ερντογάν, οι κυρώσεις χρειάζονται ομοφωνία, άρα μία, δύο χώρες και δεν χρειάζεται να είναι η Γερμανία ανάμεσα τους, μπορούν να τις μπλοκάρουν και η γενική στάση στις Βρυξέλλες και όχι μόνο στο Βερολίνο είναι πως γενικά οι κυρώσεις δεν δουλεύουν. Είναι σημαντικό ότι όσο κλιμακώνεται η κρίση η Ελλάδα έχει στο πλευρό της τη Γαλλία, η οποία έβγαλε φρεγάτες κ.λ.π. Είναι όμως επίσης σημαντικό ότι υπάρχει επίσης κάποιος στην Ευρώπη ο οποίος μπορεί να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν και να μιλήσει μαζί του με αποτελέσματα, και αυτός είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Η Τουρκία είναι ένας αναπόφευκτος εταίρος για την Ευρώπη σε θέματα μετανάστευσης, σε θέματα ενέργειας και σε θέματα ασφάλειας.”

Για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία ο Παγουλάτος είπε:

” Kαι το ΝΑΤΟ είναι πολύ προσεκτικό απέναντι στην Τουρκία γιατί θεωρεί πως απέναντι στην επέκταση της επιρροής του Ιράν και της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι μία εξισορροπητική δύναμη. Πόσο εξισορροπητική μπορεί να είναι μία χώρα η οποία συνεργάζεται με τις δυνάμεις του ISIS στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και έχει πολεμική εμπλοκή, αυτό είναι μία άλλη συζήτηση στην οποία εμείς έχουμε την απάντηση.”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη εδώ.