Από τον Οκτώβριο του 2013 ο Jens Bastian είναι ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος και αναλυτής του τραπεζικού τομέα.

Ειδικεύεται μεταξύ άλλων στα θέματα της αυξανόμενης κινεζικής παρουσίας στην Ευρώπη στο πεδίο των επενδύσεων και του τραπεζικού δανεισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 συνέταξε ως εμπειρογνώμων-σύμβουλος για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) Έκθεση σχετικά με την αυξανόμενη συμβολή της Κίνας σε επενδύσεις υποδομής στη Νοτιοαναταολική Ευρώπη: https://www.ebrd.com/news/2017/what-chinas-belt-and-road-initiative-means-for-the-western-balkans.html

Στο διάστημα Σεπτέμβριος 2011 – Σεπτέμβριος 2013, προσελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της Task Force για την Ελλάδα, στην Αθήνα.

Προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει εργασία στην European Agency for Reconstruction (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση (των Βαλκανίων) στη Θεσσαλονίκη, στην Διεύθυνση Μελετών της Alpha Bank στην Αθήνα, καθώς και ακαδημαϊκές θέσεις στο St. Antony’s College, Οξφόρδη, στο Nuffield College, Οξφόρδη και το London School of Economics.

Από το 2009 ο Jens Bastian είναι Senior Research Associate στο ΕΛΙΑΜΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) στην Αθήνα.

Ο Jens Bastian απέκτησε τον Διδακτορικό του τίτλο από το European University Institute (Φλωρεντία, Ιταλία) τον Απρίλιο 1993.

 

Website: https://jensis04bastian.com/