Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου το ΕΛΙΑΜΕΠ φιλοξένησε το Σέρβο πρέσβη στην Ελλάδα κ. Dragan Županjevac. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα Δυτ. Βαλκανίων του ιδρύματος ο κ. πρέσβης ανέλυσε τις προοπτικές της Σερβίας στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη χώρα και προσέλκυσε πολλούς ακαδημαϊκούς, μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, αντιπροσώπους διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα και δημοσιογράφους.

Αρχικά ο κ. Αρμακόλας, υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» και επικεφαλής της ομάδας Δυτ. Βαλκανίων του ΕΛΙΑΜΕΠ, έκανε μια δεκάλεπτη εισαγωγική παρουσίαση για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία στη Σερβία, τις δυναμικές ενόψει των προσεχών εκλογών και τη δομή του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη χώρα.

Στην ομιλία του ο Σέρβος πρέσβης υπογράμμισε την ευρωπαϊκή προσήλωση της Σερβίας και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ένταξη πρέπει να αποτελεί απαρέγκλιτο στόχο ακόμα και σε καιρούς κρίσης. Μέσα από μια αναδρομή στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ο κ. Županjevac μοιράστηκε εμπειρίες από πρώτο χέρι και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα, ιδιαίτερα τους τελευταίους δυόμιση μήνες, οι οποίες εκτός των άλλων συγκλίνουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αν και παραδέχτηκε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και περιπλέκεται από τις συνεχείς αλλαγές στους όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες. Καταλήγοντας, ο ομιλητής παρατήρησε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης όπως επίσης και η απελευθέρωση της βίζας ήταν αυτά που έδωσαν ώθηση για περεταίρω πρόοδο, παρά τις αρχικές αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. πρέσβης επανέλαβε τη θέση της χώρας του για τη μη αναγνώριση και προειδοποίησε για τη δημιουργία προηγούμενου με κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Επιπλέον έδωσε το στίγμα της σερβικής πολιτικής στο θέμα αυτό: η Σερβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο όνομα της καλής γειτονίας (σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει αμοιβαία αποδεκτό και με άξονα το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας) με νομικά και διπλωματικά μέσα, ενώ καταδικάζει κάθε πράξη βίας.

Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στην πρακτική της συνεχούς αλλαγής των όρων από την ΕΕ ως προς τα ενταξιακά κριτήρια για τη Σερβία, σε σύγκριση και με την εμπειρία της Κροατίας. Ειπώθηκε ότι αυτό είναι κάτι αναμενόμενο και πως η Σερβία πλέον έχει πιο ξεκάθαρους στόχους αλλά και δεσμεύσεις. Θίχτηκε επίσης το ζήτημα της ρουμάνικης-βλάχικης μειονότητας στη Σερβία που ήγειρε πρόσφατα η Ρουμανία, όπως και η συμφωνία για το όνομα που θα χρησιμοποιεί το Κοσσυφοπέδιο στις περιφερειακές συνδιασκέψεις.