Με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της κοσοβάρικης κοινωνίας των πολιτών απαρτιζόμενη από υψηλόβαθμά στελέχη δεξαμενών το ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησε την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012 συνάντηση με θέμα την πολιτική κατάσταση στο Κόσοβο μετά το τέλος της διεθνούς επιτήρησης της περιοχής. Ομιλητές ήταν:

  • ο κ. Luan Shllaku, Γενικός Διευθυντής του Κοσοβάρικου Ιδρύματος για την Ανοιχτή Κοινωνία;
  • ο κ. Leon Malazogu, Γενικός Διευθυντής της δεξαμενής σκέψης ‘Δημοκρατία για Ανάπτυξη’;

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του Κοσόβου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Στη συζήτηση συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, αντιπρόσωποι διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα και ερευνητές του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αρχικά ο κ. Ιώαννης Αρμακόλας, υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσίασε την πρόσφατη πολιτική συγκυρία στο Κόσοβο. Κατά την δεκάλεπτη παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά στην εθνοτική σύσταση του Κοσόβου, στους σερβικούς θύλακες νότιως και βορείως του ποταμού Ibar, στην διαδικασία της αποκέντρωσης που προβλέπεται από το σχέδιο Ahtisaari και στην εκλογική δύναμη των βασικών πολιτικών κομμάτων της περιοχής.

Στις ομιλίες τους οι κκ. Shllaku και Malazogu έθιξαν σημαντικά ζητήματα όπως είναι:

  • οι προκλήσεις για άσκηση πολιτικής στο Κόσοβο μετά το τέλος της επιτήρησης,
  • ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας,
  • οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κοσόβου και η επίσημη θέση της Πρίστινας,
  • η διαδικασία αναγνωρίσεων,
  • οι προοπτικές του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η αντιπροσωπεία από το Κόσοβο συμμετείχε σε συζήτηση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος Νοτιανατολικής Ευρώπης του Τμήματος  Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στο μεταπολεμικό Κόσοβο και τις εξελίξεις στις σχέσεις του με την ΕΕ. Στην ομιλία της η κα. Iliriana Kaçaniku, Συντονίστρια Προγράμματος για την Ευρωπαική Ολοκλήρωση του Κοσοβάρικου Ιδρύματος για την Ανοιχτή Κοινωνία ανέλυσε τις σχέσεις της ΕΕ με το Κόσοβο τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες της. Η ίδια μοιράστηκε εμπειρίες για την αργή διαδικασία απελευθέρωσης θεωρήσεων με την ΕΕ υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αυτή η κατάσταση για τους απλούς πολίτες της περιοχής. Ο κ. Hajrulla Çeku, Γενικός Διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Walk Differently», έθιξε ένα διαφορετικό αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας. Ο ίδιος τόνισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό τον σχεδιασμό και την προώθηση των πολιτιστικών πολιτικών.