New pact for EuropeΤο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε στις 7 Μαΐου 2015 κλειστή συζήτηση για την παρουσίαση της τελικής έκθεσης του «Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη». Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής βουλής, πανεπιστημιακών, ερευνητών, δημοσιογράφων και διάφορων πολιτικών διπλωματών.

Ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ομάδας Προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης Γιώργος Παγουλάτος, παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση του Νέου Συμφώνου για την Ευρώπη και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, σχολίασε την έκθεση και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.

Στόχος της συζήτησης ήταν να διαφανεί αν και σε ποιο βαθμό οι κατευθυντήριες αρχές και τα μέτρα που προτείνονται ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εγχώριων ομάδων και παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία στην ΕΕ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις.

Το «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για την ανάληψη δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ. Έχει διαμορφωθεί από μια κοινοπραξία γνωστών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του βελγικού Ιδρύματος King Baudouin και του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann.

Αναπόσπαστο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων δρώντων, προκειμένου οι κατευθυντήριες γραμμές μιας μελλοντικής μεταρρυθμιστικής διαδικασίας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτικών και των εγχώριων ομάδων. Οι απόψεις, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν πριν ένα χρόνο στις 45 συναντήσεις διαλόγου που διεξήχθησαν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» αποτέλεσαν τη βάση για τη σύνταξη της δεύτερης έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάζεται ένας δεύτερος γύρος συζήτησης με τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και με τους ευρωπαίους πολίτες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε την δεύτερη έκθεση του “Νέου Συμφώνου για την Ευρωπή” εδώ, και την σύνοψη της εδώ.