Το πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, έπειτα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Κοσόβου, φιλοξένησε ανεπίσημη πολυμελή αντιπροσωπεία από το Κόσοβο στην Ελλάδα, στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του. Την πολυμελή αποστολή αποτελούσαν εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ.

Η αποστολή κατέφθασε αρχικά στην Θεσσαλονίκη όπου έπειτα από συνεντεύξεις με δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα Νοτιανατολικής Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα «Το Σύγχρονο Κόσοβο: Προοπτικές από τα μέσα  ενημέρωσης, την κοινωνία πολιτών και τις τέχνες». Στη συζήτηση συμμετείχαν η Venera Hajrullahu, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος για την κοινωνία πολιτών του Κοσόβου, ο Veton Nurkollari, καλλιτεχνικός διευθυντής του Dukofest, ο Shpend Kursani, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Κοσόβου (ΚIPRED), και η Ana Mari Repic, αναπληρώτρια διευθύντρια Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Κοσσόβου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο συζητήσεις. Η μία στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Κοινωνία των Πολιτών, ΜΜΕ και Επιχειρήσεις στα Βαλκάνια» με ομιλητές τους Flaka Surroi, εκτελεστική διευθύντρια του ειδησεογραφικού ομίλου KOHA, Ilir Deda , εκτελεστικό διευθυντή του KIPRED, Armend Muja, Επικεφαλή Έρευνας και Προγραμμάτων του κέντρου σπουδών ασφαλείας του Κοσσόβου (QKSS), και Berat Kukiqi, Γενικό Γραμματέα του Εμπορικοού Επιμελητηρίου του Κοσσόβου. Η άλλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο με θέμα: «Γνώμες από την Πρίστινα για το μέλλον του Κοσσόβου». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Zana Daka, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσόβου, και o Ardian Arifaj από το KIPRED. Τέλος, η αποστολή συναντήθηκε και με εκπροσώπους από την Διεθνή Αμνηστία Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Η αποστολή έπειτα κατευθύνθηκε στην Αθήνα όπου την Πέμπτη 21, και την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Σμυρλή, και τον εκπρόσωπο Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Γεράσιμο Γεωργάτο αντίστοιχα. Ενδιάμεσα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, με τίτλο «Το μέλλον του Κοσόβου: απόψεις από την κοινωνία των πολιτών, τα ΜΜΕ, και τον επιχειρηματικό κόσμο». Στην συζήτηση αυτή που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συμμετείχαν οι Ilir Deda, Berat Rukiqi, Ana Mari Repic και η Flaka Surroi. Όπως και στις προηγούμενες συζητήσεις, συντονιστής ήταν ο Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας, Επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τον σχολιασμό έκανε ο Πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς. Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν η αναγνώριση του Κοσόβου από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δρόμος και τα εμπόδια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κόσοβο όπως η ανεργία, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ΕΛΙΑΜΕΠ όπου συμμετείχε όλη η αποστολή καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, με θέμα « Οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».