To Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου (FPN), διοργάνωσαν εκπαιδευτική επίσκεψη ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Συνολικά, 8 ακαδημαϊκοί και διδακτορικοί φοιτητές επισκέφθηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος MIGREC (Horizon 2020). Το αποτέλεσμα του MIGREC είναι η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου με τίτλο “MIGREC” υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Από 9 έως 12 Μαΐου 2022, το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ με τον Παναγιώτη Πασχαλίδη, Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Ερευνητή στο ΕΛΙΑΜΕΠ και τον Αλέξανδρο Κούτρα, Project Manager του Προγράμματος, διοργάνωσε και φιλοξένησε μια σειρά από δραστηριότητες και εξωτερικές επισκέψεις σε φορείς σχετικούς με τη μετανάστευση. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τη μετανάστευση από ειδικούς ομιλητές, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς εκπροσώπους και ΜΚΟ.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη είχε ως στόχο την κατανόηση των σημαντικότερων μεταναστευτικών ζητημάτων στην Ελλάδα, των στρατηγικών πολιτικών και των πρόσφατων γεωπολιτικών προκλήσεων. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν το εξής πρόγραμμα δραστηριοτήτων:

  • Επίσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης, Ασύλου και Ένταξης).
  • Επίσκεψη στη ΜΚΟ “Solidarity Now” (Μαρίνα Κάντα, Τμήμα Νομικής Υποστήριξης).
  • Επίσκεψη στη ΜΚΟ “Praksis” (Αthens Community Center).
  • Σεμινάριο στις κοινωνικές επιστήμες την έρευνα και τη μεθοδολογία (Σαλώμη Μπουκάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών).
  • Σεμινάριο με θέμα “Μετατροπή ακαδημαΐκών ερευνών σε κείμενα πολιτικής (policy papers)” (Αγγελική Δημητριάδη, Πολιτικός επιστήμονας, κύρια ερευνήτρια και πρώην Επικεφαλής του Προγράμματος Μετανάστευσης στο ΕΛΙΑΜΕΠ 2017-2021).
  • Παρουσίαση σε θέματα άσυλου και υπηκoότητας στην Ελλάδα (Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Τμήμα Πολιτικής Eπιστήμης και Iστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρo το πρόγραμμα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του MIGREC και γνωρίστε την ομάδα.

Η λίστα των συμμετεχόντων (Tμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο  Βελιγραδίου):

  1. Natalija Perišić – Καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  2. Biljana Djordjević – Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  3. Dejan Pavlović – Επίκουρος Καθηγητής στη Σχόλη Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  4. Danica Santić – Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Γεωγραφίας, Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  5. Violeta Marković – Διδάκτωρ στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  6. Danijela Pavlović – Διδάκτωρ στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνικής, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  7. Milica Todorović – Διδάκτωρ στη Σχολή Γεωγραφίας, Τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.
  8. Jovana Konjević – Εκπρόσωπος της Επιτροπής για τους πρόσφυγες και την Μετανάστευση στην Δημοκρατία της Σερβίας.