Tο ΕΛΙΑΜΕΠ πραγματοποίησε την 2η Διαβούλευση Πολιτών στo πλαίσιo του ερευνητικού έργου “Moving EuropE Together (MEET): από τις κατά τόπους διαβουλεύσεις πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης”. Στη διαβούλευση συμμετείχαν 22 πολίτες οι οποίοι, με την καθοδήγηση ερευνητών, κλήθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Brexit, την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια και την στρατηγική άμυνας της ΕΕ. Το παρόν έδωσε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος συνομίλησε με τους πολίτες, πρoσέφερε ουσιαστικές πληροφορίες για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή-περιοχές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα-και άκουσε τις προτάσεις των πολιτών. Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της διαβούλευσης.

Σκοπός της διαβούλευσης ήταν ο σχηματισμός προτάσεων γύρω από τις διεθνείς σχέσεις που αναπτύσσει η  Ευρωπαϊκή Ένωση  και πώς αυτές μπορούν να ισχυροποιήσουν τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης, οι πολίτες κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα, αιτήματα και προτάσεις που καταγράφηκαν. Τα κύρια αποτελέσματα της διαβούλευσης θα συνοψιστούν σε εθνικές εκθέσεις, τα βασικά πορίσματα των οποίων θα τροφοδοτήσουν την τελική έκθεση του έργου. Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο τελικό δημόσιο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.