Στις 29 Ιουλίου 2013 το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, κ. Ενρίκο Λέτα μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητή Λουκά Τσούκαλη. Η συζήτηση έγινε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Υποστηρίζοντας την προοπτική της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο κ. Λέτα έδωσε έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς οι δύο χώρες θα αναλάβουν διαδοχικά την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά έκρινε απαραίτητη την ταχεία συνέχισή τους τους επόμενους μήνες, πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Λέτα, το δημοκρατικό έλλειμμα, η ανεργία – κυρίως αυτή των νέων – και το χαμηλό επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων αποτελούν αυτή τη στιγμή ακανθώδεις πτυχές της κρίσης Όπως εξήγησε, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να προστατεύσει με κάθε δυνατό τρόπο το κοινό νόμισμα και η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την ύφεση, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη. Χρειάζεται επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο «αφήγημα» για να εξηγήσει στους νέους κυρίως τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το νέο αφήγημα θα πρέπει να αντλεί στοιχεία όχι μόνον από το παρελθόν, προσφέροντας όραμα και προοπτική στους Ευρωπαίους.

Κοιτώντας προς το μέλλον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί πως η συλλογική προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της Ένωσης. Ταυτόχρονα, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν μονόδρομο, αλλά – με βάση την ιταλική εμπειρία – χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για  να αποδώσουν καρπούς. Εκεί που η Ευρώπη πρέπει επίσης να δράσει άμεσα, ισχυρίστηκε ο κ. Λέτα, είναι στην ενίσχυση των κονών θεσμικών οργάνων τονίζοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα τους στα καινούρια δεδομένα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και χωρίς αναθεώρηση των συνθηκών. Σημαντική θετική εξέλιξη θα είναι, για παράδειγμα, να ορίσουν τα ευρωπαϊκά κόμματα εκ των προτέρων ποιον υποστηρίζουν για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε αυτός ή αυτή να εκλεγεί – έστω και έμμεσα – από τους πολίτες.

Για τον κ. Λέτα, το 2014 θα είναι χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Στις ευρωπαϊκές εκλογές η μεγάλη μάχη θα δοθεί μεταξύ φιλοευρωπαϊκών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Κατά την άποψή του, οι συζητήσεις για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης βρίσκονται σε καλό δρόμο, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Η κυβέρνησή του ήδη μελετάει τη μείωση της φορολογικής κλίμακας για τους νέους επαγγελματίες ώστε να διευκολύνει την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, και την παροχή νέων κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας  τέλος, αξιολόγησε ως θετική εξέλιξη, παρά τα σημερινά προβλήματα και τις διαφωνίες, το γεγονός ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποτελεί στόχο πολλών χωρών. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα της Κροατίας, που πρόσφατα έγινε το 28ο μέλος στους κόλπους της, όπως και την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λέτα υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 τόσο για τη δημιουργία μίας καινούριας ατζέντας για την Ευρώπη όσο και για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.