Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 το Παρατηρητήριο για την Κρίση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα διοργάνωσαν διάλεξη του  Προέδρου του Eurogroup και Υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας,  κJeroen Dijsselbloem. Θέμα της ομιλίας ήταν: “Working together towards European recovery”. Τη συζήτηση, που μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση εδώ, συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Στην ομιλία του ο κ. Dijsselbloem εστίασε στους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστούν οι προκλήσεις στη ζώνη του ευρώ και θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας αναφερθεί στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση για  την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη στρατηγική του Eurogroup, η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με έναν λογικό τρόπο που θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησαν στην κατάρρευση του  χρηματοπιστωτικού τομέα και προώθηση της τραπεζικής ένωσης
  • Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση της ανάπτυξης 

Επίσης, ο κος Dijsselbloem μίλησε για τις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, οι οποίες είναι:

  • Η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροχρόνια
  • Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Η εκμετάλλευση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο ανθρώπινο κεφάλαιο και φυσικούς πόρους, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική παγκοσμίως.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της ομιλίας εδώ.