Vulin 003Στο πλαίσιο σειράς συζητήσεων με εκπροσώπους όλων των πλευρών, το πρόγραμμα ΝΑ Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τον Σέρβο υπουργό για θέματα Κοσσυφοπεδίου, κο. Α. Vulin, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013. Ο καθηγητής κος Βερέμης και ο Δρ. Ι. Αρμακόλας, επικεφαλής του προγράμματος ΝΑ Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, άνοιξαν την εκδήλωση. Ο κος Vulin, μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας των Βρυξελλών (Απρίλιος 2013). Δεν παρέλειψε, όμως, να σημειώσει ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα. Αδιαμφισβήτητα, όπως ισχυρίστηκε ο κος Υπουργός, η συμφωνία των Βρυξελλών έφερε πρόοδο σε ζητήματα όπως εκείνα της τηλεπικοινωνίας και της ενέργειας. Για το τελευταίο, όμως, ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για περεταίρω συζητήσεις δεδομένου ότι θέματα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας του, ο κος Vulin παρότρυνε τα Κράτη-Μέλη να μην κρίνουν τη Σερβία μόνο με βάση το ζήτημα του Κοσσόβου. Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως η οικονομία και η δικαιοσύνη. Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Σερβίας και κατά πόσο αυτές μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο για την Ευρωπαϊκή της πορεία, ο κος Vulin υπογράμμισε ότι κράτη μέλη τα οποία προσχώρησαν στην ΕΕ μέσω των τελευταίων διευρύνσεων αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

Τέλος, ο κος Υπουργός, έκανε ειδική αναφορά στο τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου κοντά στην περιοχή Zvecan στο Β. Κόσσοβο, όπου ένας αστυνομικός της δύναμης EULEX έπεσε νεκρός από πυροβολισμό. Ο κος Vulin υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους πράξεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.