Η Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η επίσημη ομιλήτρια στο εναρκτήριο δείπνο του διεθνούς συνεδρίου του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα: “Solving the Security Puzzle in the Mediterranean and the Broader Middle East“. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με την υποστήριξη του ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2006.

Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν η επίσημη ομιλήτρια κατά την έναρξη του συνεδρίου τόνισε ότι “η Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ είναι ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά αλλά και γεωγραφικά κοντύτερα στην Μέση Ανατολή και τον Μεσογειακό κόσμο γενικότερα”. Παρατήρησε ότι “τα ΗΕ, η ΕΕ και ο Αραβικός κόσμος ενδιαφέρονται άμεσα για μια καινούρια πρωτοβουλία στην περιοχή. Η Ισπανία η Γαλλία και η Ιταλία έχουν προσφερθεί να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο και η Ελλάδα σκέφτεται να τις ακολουθήσει. Σύμφωνα με την άποψή μας η πρωτοβουλία αυτή θα έπρεπε να συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Το ‘Κουαρτέτο’ που αποτελείτε από το ΓΓ των ΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ρωσία και επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο και χώρες που ασκούν σημαντική επιρροή στην περιοχή”. Η Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας “ότι ο τελικός στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ”.

O Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, τόνισε ότι “οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών -ο πόλεμος στο Λίβανο, η εσωτερική αστάθεια στην Παλαιστίνη και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης, η επίσημη ομολογία της αποτυχίας της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ, η έλλειψη προόδου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αύξηση της επιρροής του πολιτικού Ισλάμ σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και η γενικότερη αμηχανία της διεθνούς κοινότητας (και ειδικά Ευρώπης και ΗΠΑ) στη διαχείριση αυτών των κρίσεων- συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα έντονης ρευστότητας και δυνητικής κλιμάκωσης. Καθιστούν δε επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, που έχουν μεν τη δική τους δυναμική αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ταυτοχρόνως και αλληλοτροφοδοτούμενα”. Κατέληξε ότι “μοναδική ρεαλιστική επιλογή είναι μια συνολική προσέγγιση των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής, με την εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών”.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ειδικοί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την περιοχή της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με στόχο την παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τον καλύτερο συντονισμό δράσεων και καταμερισμό εργασίας μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι: κ. Οσαμα Ελ Μπαζ, Σύμβουλος του Προέδρου της Αιγύπτου, ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ κ. Αριέλ Λεβίτ, ο Διευθυντής του Πανεπιστημίου Alquds στην Λωρίδα της Γάζας κ. Σουφιάν Αμπου Ζάϊντα, ο Καθηγ. Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, οι δημοσιογράφοι Ουίλιαμ Πφαφ της International Herald Tribune, Ντανιέλ Βερνέ της Le Monde, Μάικλ Στούρμερ της Die Welt, καθώς και άλλοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι ινστιτούτων διεθνών σχέσεων και διεθνών οργανισμών.