finalKυκλοφορεί από τo γνωστό think tank Policy Network, του Λονδίνου ένα σημαντικό κείμενο/βιβλίο του Λουκά Τσούκαλη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια καθώς και Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα το αδιέξοδο της κρίσης στην Ευρώπη και την ανάγκη για μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία. Δημοσιεύεται και κυκλοφορεί ταυτόχρονα από έξι μεγάλα ευρωπαϊκά think tanks. Ο τίτλος στην πρωτότυπη αγγλική έκδοση είναι The Unhappy State of the Union: Europe Needs a New Grand Bargain. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικάτα ισπανικάτα ελληνικά, τα πολωνικά και τα γερμανικά.

Η κρίση έχει μεταμορφώσει ριζικά το οικονομικό και πολιτικό τοπίο. Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε πιστωτές και οφειλέτες, σε χώρες του ευρώ και όλες τις υπόλοιπες. Οι διαιρέσεις είναι βαθιές και στο εσωτερικό των χωρών, καθώς οι ανισότητες αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ λίγη, η οικονομική στρατηγική προβληματική και το πολιτικό περιβάλλον τοξικό. Η οικονομική ανάκαμψη είναι αργή. Είναι επίσης εύθραυστη και άνιση. Φλερτάροντας με τον αποπληθωρισμό, με τον αριθμό των ανέργων στα ύψη και τον πολιτικό εξτρεμισμό σε άνοδο, με το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος ακόμη πολύ υψηλά, η Ευρώπη μοιάζει να ατενίζει το μέλλον απροετοίμαστη, κάνοντας την προσευχή της.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η διακυβέρνηση του ευρώ δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε νομιμοποιημένη. Χρειάζεται ισχυρότερα κοινά θεσμικά όργανα, μεγαλύτερο δημοκρατικό έλεγχο και μια εκτελεστική εξουσία που θα διαθέτει διακριτική ευχέρεια όταν παίρνει αποφάσεις. Ο φόβος των συνεπειών μιας ενδεχόμενης διάλυσης δεν θα είναι αρκετός για να κρατήσει τις χώρες του ευρώ ενωμένες για πολύ ακόμα. Τα οικονομικά της προσφοράς και ο στόχος της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να συνοδευτούν άμεσα από μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία από την πλευρά της ζήτησης και θα τονώσουν επίσης την ανάπτυξη. Το ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει επίσης να φροντίσει για τις ανάγκες αυτών που χάνουν σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών αλλαγών.

Ο Λουκάς Τσούκαλης προτείνει και σκιαγραφεί τη νέα μεγάλη συμφωνία που θα μπορέσει να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο. Υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε μια νέα συνθήκη για το ευρώ που θα στηρίζεται από ένα ευρύ συνασπισμό κρατών και πολιτικών κομμάτων. Προτείνει επίσης περισσότερη ευελιξία και διαφοροποίηση για τις χώρες που δεν θα είναι έτοιμες να κάνουν το πολιτικό άλμα προς τα εμπρός. Το κείμενο αποτελεί σημαντική παρέμβαση ενόψει των ευρωεκλογών και των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Policy Network, o συγγραφέας του έχει την πολύ σπάνια ικανότητα να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα σε ανάλυση και πολιτική.

Συγγραφέας: Λουκάς Τσούκαλης