Περίληψη:

Η πρόσφατη σκλήρυνση της θέσης της Σόφιας απέναντι στα Σκόπια και η σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας με την ικανοποίηση μιας σειράς βουλγαρικών προϋποθέσεων συνιστά μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας. Καμία βουλγαρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί εύκολα στο μέλλον να αγνοήσει ή να εγκαταλείψει τους συγκεκριμένους όρους.

Η Σόφια επέλεξε μια σκληρή διπλωματική θέση, θυμίζοντας την μέχρι πρότινος πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου κυρίαρχες απόψεις για θέματα ιστορίας-ταυτότητας και μια αίσθηση διπλωματικής υπεροχής υπαγόρευσαν σε μεγάλο βαθμό μια διπλωματική γραμμή, την οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τολμούσε να αμφισβητήσει ανοιχτά ή, πολύ περισσότερο, να εγκαταλείψει.

Ορισμένοι από τους βουλγαρικούς όρους ωστόσο, αγγίζουν θεμελιώδεις πλευρές του βόρειο-μακεδονικού εθνικού αφηγήματος και ταυτότητας και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση στα Σκόπια να τους αποδεχθεί. Πλέον απαιτείται αρκετή καλή θέληση και δημιουργική σκέψη και από τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διμερείς τους σχέσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε το Policy Bief, στα Αγγλικά, εδώ.