Οι μελέτες του Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Αλβανία (Media Observatory Reports-MORE) αποτελούν μέρος του πολυεπίπεδου έργου  ALGREE – Albania-Greece: Understanding. Connecting. Partnering. που υλοποιείται από το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και χρηματοδοτείται από το Open Society Foundation for Albania (OSFA) και το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Albania (FNF).

Σχετικά με τα MORE

Οι μελέτες του Παρατηρητηρίου ΜΜΕ  (Media Observatory Reports MORE) αποτελούν τον “καρπό” συστηματικής παρακολούθησης των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Αλβανία αντίστοιχα, σχετικά με δημοσιευμένα ρεπορτάζ, άρθρα και ιστορίες που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μέθοδος

Η ομάδα του ALGREE συλλέγει και αναλύει ιστορίες, ρεπορτάζ και άρθρα. Αναδεικνύει συγκεκριμένες περιπτώσεις, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σημασίας του θέματος ή της επιρροής που έχουν στη κοινή γνώμη, είτε επειδή αφορούν «ευαίσθητα» διμερή θέματα, είτε γιατί εμπεριέχουν τίτλους και αναφορές, που προκαλούν το κοινό αίσθημα.  Η ομάδα διεξάγει έρευνα χρησιμοποιώντας μια αυστηρά καθορισμένη μεθοδολογία καθώς και επίσημες ή ανεπίσημες πηγές. Αναδεικνύει την πραγματική διάσταση των γεγονότων, που έχουν καταγραφεί από τα ΜΜΕ των δύο χωρών, πέρα από τα στερεότυπα, τα fake news και την εθνικιστική προπαγάνδα. Η ομάδα προσφέρει επίσης σύντομες αναλύσεις σχετικά με τους τρόπους, με τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης επιλέγουν να τροφοδοτούν τον δημόσιο λόγο με παρανοήσεις και αρνητικά αφηγήματα, δημιουργώντας έτσι δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινωνιών.

Πώς κάνουμε τη διαφορά;

Βασικός στόχος των μελετών (MORE) είναι να διαχωρίζει τα γεγονότα από τις σχολιαστικές και εν πολλοίς εθνοκεντρικές και παραπλανητικές αναλύσεις, που συνοδεύουν τα ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης, που δημοσιεύονται σχετικά με τα διμερή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Σκοπός των μελετών, πάντως, είναι να αποτελέσουν μια αφορμή να αναλογιστούν οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης τις «χαμένες ευκαιρίες», που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το επίπεδο του δημοσίου λόγου για τα θέματα, που αφορούν τις δύο χώρες.

Για τον λόγο αυτό, οι μελέτες προσφέρουν μια πολυεπίπεδη ανάλυση, που αφορά την πολιτική αλλά και πραγματική διάσταση των γεγονότων, ώστε να εξηγηθούν ποιες είναι αυτές οι «χαμένες ευκαιρίες» για τα ΜΜΕ, προκειμένου να παίξουν έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που καλύπτονται τα διμερή θέματα, αλλά και συγχρόνως να συμβάλλουν στην κατανόηση της ευαισθησίας της άλλης πλευράς. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να κατανοηθεί ο τρόπος που μπορούν τα ΜΜΕ να δημιουργήσουν «γέφυρες» μεταξύ των δύο κοινωνιών και μια αληθινή, εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, σχέση που είναι απαραίτητη τόσο για την περιοχή, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μελέτες περιλαμβάνουν για κάθε θέμα/γεγονός που εξετάζουν:

  • Ένα σύντομο ιστορικό
  • Μια σύντομη ποιοτική ανάλυση συγκεκριμένων ρεπορτάζ και άρθρων
  • Περιγραφή και ορθή απόδοση των γεγονότων, όταν οι σχετικές δημοσιεύσεις εμπεριέχουν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία
  • Προτάσεις για εναλλακτική κάλυψη των ίδιων γεγονότων, καθώς και αξιολόγηση της πολιτικής σημασίας των επιλογών που κάνουν τα ΜΜΕ στη μετάδοσή τους
  • Βασικά συμπεράσματα για την πολιτική και κοινωνική επιρροή που έχει ο τρόπος που καλύπτονται τα συγκεκριμένα θέματα από τα ΜΜΕ 

Ποιοι είμαστε

Επικεφαλής του έργου και ακαδημαϊκός συντονιστής: Ιωάννης Αρμακόλας

Αναλυτής και συντάκτης: Celik Rruplli

Ερευνητής και βοηθός σύνταξης: Ιωάννης Παπαρίζος

Διαχειριστής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Αλέξανδρος Κούτρας 

Για να λαμβάνετε περισσότερα νέα κάντε εγγραφή στο ALGREE Newsletter: http://eepurl.com/ii5pPT

Δημοσιεύσεις

1ο τεύχος MORE: (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά) Το πρώτο τεύχος είναι προϊόν συστηματικής παρακολούθησης των ΜΜΕ σε Ελλάδα και Αλβανία την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2022 και αφορά τα εξής κεφάλαια:

  • Χάνοντας τη σημασία… της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, τον Μάιο του 2022
  • Η «εμμονή» των Αλβανικών ΜΜΕ γύρω από το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων
  • Η «εμμονή» των Ελληνικών ΜΜΕ για τις σχέσεις Αλβανίας – Τουρκίας
  • Η «άστοχη» κάλυψη της πολιτικής σημασίας της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας
  • Η κοινωνία δείχνει τον δρόμο: Το success story της Ελίνας Τζένγκο

2ο τεύχος MORE: (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά) Το δεύτερο τεύχος είναι το αποτέλεσμα συστηματικής παρακολούθησης των ΜΜΕ την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023 και περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:

  • Η πρώτη επίσκεψη του Μητσοτάκη  στην Αλβανία: Ατυχείς δηλώσεις, μια συγγνώμη και ο κακός καιρός
  • Ο Δένδιας ξανά στα Τίρανα: Η Τουρκία ως τρίτος παράγοντας  στις ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • Η ιστορική επίσκεψη του Μητσοτάκη  στην ελληνική μειονότητα της  Αλβανίας: Η μειονότητα ως «γέφυρα φιλίας»