Πώς μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά να ενδυναμώσει, να θεραπεύσει, να δώσει φωνή; Να χτίσει γέφυρες ανάμεσα σε πολιτισμούς, να προκαλέσει προσωπικές μνήμες και να συνδέσει το παρελθόν του τόπου που έμεινε πίσω, με το παρόν της προσφυγιάς;

Η δράση αυτή προσκαλεί πρόσφυγες που ζουν σε διαφορετικά σημεία της Αττικής να περπατήσουν την πόλη και την ιστορική της κληρονομιά, φωτογραφίζοντας και σχολιάζοντας σημεία, εικόνες, ατμόσφαιρες και μνημεία που τους θυμίζουν τους τόπους καταγωγής τους, την κληρονομιά των πατρίδων τους. Καθώς οι μνήμες του τόπου που έμεινε πίσω μπλέκονται με το αστικό τοπίο της Αθήνας, μία νέα πόλη αναδύεται – μία πόλη που είναι ταυτόχρονα ο τόπος άφιξης και ο τόπος καταγωγής.

Τριάντα περίπου επιλεγμένες φωτογραφίες θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα μίας έκθεσης που θα πλαισιωθεί από ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά και τον διαπολιτισμικό διάλογο, και η οποία εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.  Η έκθεση θα συνοδευθεί από κατάλογο.

Με εργαλείο την φωτογραφική μηχανή ή το κινητό, οι συμμετέχοντες αποκτούν φωνή, δύναμη και άποψη για τη νέα τους πόλη, την αφηγούνται οι ίδιοι, εκφράζουν την προσωπική τους ματιά, συνδέονται μαζί της με όρους οικειότητας, μνήμης και νοσταλγίας, χτίζοντας έτσι γέφυρες κληρονομιάς που ξεπερνούν τα εθνικά ή τα ευρωπαϊκά σύνορα.  

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

  1. Σύνταγμα, Εθνικός Κήπος (19ος, νεοκλασικισμός), Στύλοι Ολυμπίου Διός (αρχαιότητα), Καλλιμάρμαρο (19ος αναβίωση αρχαιότητας), Παγκράτι (σύγχρονη Αθήνα, αντιπαροχή και το φαινόμενο της πολυκατοικίας), Ωδείο Αθηνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (επώνυμα παραδείγματα μοντερνισμού).

 

 

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον

 #EuropeForCulture

 

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: