Ο Emmanuel Comte είναι ιστορικός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των μεταναστεύσεων στην Ευρώπη μετά το 1945. Είναι Κύριος Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Λέκτορας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών της Βιέννης (Diplomatische Akademie Wien). Έχει διατελέσει ακαδημαϊκός στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο Emmanuel έχει φοιτήσει στην École normale supérieure στο Παρίσι, απ’ όπου απέκτησε agrégation στην Ιστορία το 2007 και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία και τις Διεθνείς Σχέσεις το 2009. Έλαβε ευρωπαϊκό διδακτορικό δίπλωμα με άριστα στην Ιστορία της Ευρώπης και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 2014, με βραβευμένη διατριβή υπό τον τίτλο “Η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού καθεστώτος μετανάστευσης, 1947-1992”.

Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνεται το The History of the European Migration Regime: Germany’s Strategic Hegemony (Routledge, 2018), και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα The International Spectator (2022), Afers Internacionals (2021), Cold War History (2020), Labor History (2019), Le Mouvement social (2018) Relations Internationales (2016), και το Journal of European Integration History (2015). 

Ο Emmanuel έχει εργαστεί στο πλαίσιο διαφόρων συλλογικών ερευνητικών έργων, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας της Γαλλίας, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας της ΕΕ “Ορίζοντας 2020” και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Έχει παράσχει γεωπολιτικές και οικονομικές συμβουλές σε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, έχει συμβουλεύσει σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής το τμήμα εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει δημοσιεύσει άρθρα στις εφημερίδες Le Monde, Euractiv και Καθημερινή.

Τέλος, ο Dr. Comte φιλοξενεί τη μηνιαία σειρά podcast “States and Migration in Europe“, η οποία εξετάζει την πολυπλοκότητα της μετανάστευσης και την ιστορίας της Ευρώπης.