Η Αλεξάνδρα Μούργου εργάστηκε ως διδακτορική ερευνήτρια στο ERC Starting Grant HOMEACROSS στο ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2021 ως το 2022. Ήταν συντονίστρια του προγράμματος «Η μουσική ως γέφυρα μνήμης σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα χώρου, κουλτούρας, μουσικής, αστικοποίησης και πολεοδομίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στον τομέα της αστικής πολιτισμικής γεωγραφίας, σε συνεπίβλεψη ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο [ΕΜΠ] και στη Σορβόννη [University Paris 1, Panthéon-Sorbonne]. Το θέμα της διατριβής της αφορά την εξέλιξη και τη συγκρότηση της αστικής λαϊκής μουσικής και την άνθιση του ρεμπέτικου μέσα από τη συγκρότηση των εργατικών και προσφυγικών γειτονιών, με πεδίο έρευνας τον Μεσοπολεμικό Πειραιά. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ (MA/MSc) και Πολεοδόμος (post-master στην ENSAPLV σε συνεργασία με την EHESS). Οι διδακτορικές της σπουδές χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών [ΕΙΕ] και του ΕΜΠ. Μέρος της έρευνάς της στον τομέα της πολεοδομίας, της πολιτισμικής γεωγραφίας και της μουσικής έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Δραπετσώνα, η συγκρότηση μιας εργατικής προσφυγικής γειτονιάς κυκλοφόρησε το 2017 και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο Διαπλοκές του χώρου – ήθος, κοινωνικές πρακτικές, αρχιτεκτονική που εκδόθηκε το 2021.

Εκτός από τις ακαδημαϊκές της ασχολίες, έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει σπουδάσει παραδοσιακή (φωνητικά, κιθάρα, μπαγλαμά) και κλασσική (πιάνο, θεωρία της μουσικής και αρμονία) μουσική στο Εθνικό Ωδείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημοσιεύσεις της, επισκεφτείτε το προφίλ της στο https://ntua.academia.edu/alexandramourgou?from_navbar=true.