Ηταν ένα ωραίο δώρο γενεθλίων: Το ΕΛΙΑΜΕΠ έκλεισε 30 χρόνια ζωής από την ίδρυσή του και τα εόρτασε με τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης αίθουσας συνεδριάσεων στη γνωστή του έδρα. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου με εκλεκτούς προσκεκλημένους έναν πυρήνα ανθρώπων που από την αρχή πίστεψε στο όραμα της δημιουργίας ενός αξιόπιστου και ανεξάρτητου think tank για την εξωτερική πολιτική: επιφανή μέλη της ακαδημάικός κοινότητας, εκπρόσωποι από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο, καθώς και πολλοί φίλοι, συνεργάτες και υποστηρικτές του ιδρύματος. Μέσα σε αυτές τις 3 δεκαετίες ο θεσμός έχει υπάρξει παραγωγικότατος, με έντονη παρουσία στη χώρα και στο εξωτερικό και σημαντικό ερευνητικό έργο.

Πρωτίστως έχει υπάρξει φυτώριο για εκείνους τους νέους που ήθελαν να κατανοήσουν εις βάθος τα θέματα αυτά, να μαθητεύσουν και να εργαστούν πλάι σε ειδικούς. Ολα αυτά τα χρόνια ξεπήδησε από το ΕΛΙΑΜΕΠ μια γενιά καταρτισμένων ανθρώπων που είχαν την ψύχραιμη ματιά, την αναλυτική ικανότητα και τη σφαιρική προσέγγιση που χρειάζονται αυτά τα λεπτά ζητήματα. Παράλληλα, το ίδρυμα έχει σταθερή συμβολή στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων απέναντι στις μεγάλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει n Ελλάδα, αλλά και n Ευρώπη. Αυτή είναι μια εθνικά επωφελής αποστολή, την οποίαν εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθη η στήλη, ήταν ο πρόεδρός του Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και στο Κολέγιο της Ευρώπης. Εκανε μια αναφορά στη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και στους μελλοντικούς στόχους, τη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής σε ευρωπαϊκά θέματα και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, όσο και την εμβάθυνση σε κρίσιμα θέματα, όπως η επίλυση συγκρούσεων και η διαχείρισης της μετανάστευσης. Πρόκειται για μια ατζέντα που θα μονοπωλήσει ο εντδιαφέρον μας τα επόμενα χρόνια. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη, ο οποίος κατάφερε με πολύ ευφάνταστες λύσεις να μεταμορφώσει κυριολεκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων, δίνοντάς της φως, διαφάνεια και ευελιξία χρήσεων. Το ίδιο είχε κάνει όταν εκλήθη να αλλάξει το εστιατόριο και καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρναρά

Πηγή: Καθημερινή