Την ευκαιρία να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση γύρω από την ιστορία, τις σημερινές ισορροπίες αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ και της Κίνας είχαν 28 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Yunnan της Κίνας, οι οποίοι συμμετείχαν στο φετινό Summer School που συνδιοργάνωσαν το Centre International de Formation Européenne (CIFE) και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Το Θερινό Σχολείο, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουλίου, είχε ως θέμα: “Κίνα και Ευρώπη- Προοπτικές για το Μέλλον” και στο πλαίσιο αυτού πραγματοποιήθηκε μία σειρά διαλέξεων που αφορούσαν τόσο σε θέματα διακυβέρνησης και διπλωματίας, όσο και σε θέματα εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας.

Οι διαλέξεις

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ Φιλίππα Χατζησταύρου, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, μίλησε στους Κινέζους φοιτητές πάνω στο θέμα: “Η ΕΕ ως ένα πολυπολικό σύστημα διακυβέρνησης”, ενώ ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Κώστας Βλαχόπουλος εστιάσε στο θέμα ” Μεταναστευτική Κρίση: Προκλήσεις για την Ελλάδα και την ΕΕ”.

Ο Δημήτρης Κατσίκας μιλά σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Yunnan

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν επίσης οι συμμετέχοντες φοιτητές την διάλεξη του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναπληρωτή Καθηγητή, Δημήτρη Κατσίκα, με τίτλο: “Η Οικονομική Κρίσημ, η Ελλάδα και η ΕΕ”, καθώς και την εισήγηση του συνεργαζόμενου με το ΕΛΙΑΜΕΠ ερευνητή, Δρ Jens Bastian, με θέμα: “Σχέσεις ΕΕ-Κίνας”.

Η ασφάλεια υπήρξε επίσης ένα θέμα το οποίο αναλύθηκε κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου, με τον ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Άκη Καρατράντο να εστιάζει στην “Ανοδο της Τρομοκρατίας και του Εξτρεμισμού” και τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Θάνο Ντόκο να πραγματοποιεί διάλεξη σχετικά με την “Ευρωπαϊκή Άμυνα και Διλήμματα Ασφαλείας”.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Βερέμης, μίλησε στους νεαρούς επιστήμονες γύρω από την “Ιστορία του Ελληνικού Κράτους”, ενώ ο Δρ Γιώργος Τζογόπουλος, Διεθυντής των Προγραμμάτων ΕΕ- Κίνας του CIFE πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Η Κίνα ως παγκόσμιος παίκτης”.

Η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό

EU- China Summer School 2019

Οι 28 φοιτητές που συμμετείχαν στο EU- China Summer School 2019 επισκέπτονται την Αίγινα

Το πρόγραμμα του Summer School περιελάμβανε ωστόσο και αρκετές επισκέψεις τόσο σε σημεία επιστημονικού ενδιαφέροντος, όσο και σε χώρους πολιτισμό, αλλά και….γνωριμίας με την ελληνική κουλτούρα και καθημερινότητα. Έτσι, οι Κινέζοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να επισκεφθούν την Κινεζική Πρεσβεία στην Αθήνα, το ΥΠΕΞ, την Ακρόπολη και σημαντικές εταιρείες στον τομέα της Ναυτιλίας και της Ενέργειας, καθώς και να πραγματοποιήσουν σύντομες αποδράσεις στο Σούνιο, την Αίγινα και τους Δελφούς.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, αξίζει να αναφερθεί, υποστηρίζει θερμά το EU-China Summer School, θεωρώντας πως αφενός συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της γνώσης και την προσέλκυση ξένων φοιτητών στη χώρα μας και αφετέρου αναδεικνύει την Ελλάδα ως Κέντρο Μάθησης Ευρωπαϊκών Σπουδών.