Η Ελλάδα και η πορεία των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο κεντρικός άξονας της συζήτησης “Greece and the European Union: Renewing the vows” που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητή Λουκά Τσούκαλη και του Αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου.

Εκκινώντας τη συζήτηση – την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης- ο Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο LSE,  Kevin Featherstone, υποστήριξε πως “από την κρίση μάθαμε πως η Ευρώπη δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένη ώστε να υποστηρίξει κράτη όπως η Ελλάδα”, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα μας, αφού πρώτα εξασφαλίσει, όπως είπε, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, χαρακτήρισε την ιστορική σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ “εξαιρετικά ταραχώδη” και με τρια βασικά χαρακτηριστικά: “τις σωστές στρατηγικές επιλογές, τις σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες και τα προβλήματα ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών”. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, και μετέπειτα στην ΕΕ, αποτέλεσε το τέλος μίας εποχής κατά την οποία η χώρα “ήταν το αντικείμενο της ευρωπαϊκής διπλωματίας και όχι το υποκείμενο”. Διευκρίνισε, όμως, πως αυτό άλλαξε στην πορεία και πως “τελευταία, η χώρα μπήκε σε καραντίνα και μετατράπηκε πάλι σε αντικείμενο, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονταν αλλού”.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, υπενθύμισε πως παρότι στην πορεία η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ κέρδισε την κοινή γνώμη, αρχικά η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ “ήταν σε μεγάλο βαθμό υπόθεση πολιτικών ελίτ”, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη οικονομική κρίση, τη χαρακτήρισε “ρήγμα στην σχέση μας με την Ευρώπη” που, όπως είπε, γέννησε το αίσθημα της θυματοποίησης στους Έλληνες. Η αίσθηση αυτή της ήττας, συμπλήρωσε ο κ. Παγουλάτος, ήταν εκείνη που έφερε στη συνέχεια την παραίτηση των πολιτών, η οποία και εξακολουθεί να κυριαρχεί μέχρι σήμερα.

Στις αλλαγές στο πολικό σκηνικό εστίασε η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όπως είπε η κα Διαμαντοπούλου, οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν αφορμή “να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας” μετά τις ευρωεκλογές. Πρόθεσε, δε, πως “στη νέα αυτή Ευρώπη θα πρέπει και η Ελλάδα να βρει τον δικό της δρόμο” και παρουσίασε μία σειρά από ζητήματα στα οποία θα μπορούμε να αναλάβει δράση η χώρα όπως το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με την Τουρκία κ.ά. Αναφερόμενη, τέλος, στο BREXIT σημείωσε ότι είχε ένα καλό αποτέλεσμα αφού κανείς πια (εκτός κάποιων ακραίων) δεν μιλάει για έξοδο από την ΕΕ.