Ανάμεσα στα κορυφαία think tanks του κόσμου συγκαταλέγεται, και επισήμως πλέον, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σύμφωνα με τη σχετική λίστα που συνέταξε – μετά την εξέταση σειράς απαιτητικών κριτηρίων- το Πρόγραμμα “Think Tanks και Κοινωνίες των Πολιτών” (Think Tanks and Civil Societies Program –TTCSP) του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΙΑΜΕΠ κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των “δεξαμενών σκέψης” στην Ελλάδα. Παράλληλα εμφανίζεται 62ο στην κατάταξη των think tanks στην Δυτική Ευρώπηαμέσως μετά τα γνωστά Ιnstitute of Economic Affairs και Policy Network της Μεγάλης Βρετανίας (think tanks στενά συνδεδεμένα με την περίοδο της Margaret Thatcher και του Tony Blair αντίστοιχα).

Πολύ υψηλή είναι και η θέση που κατέχει το ΕΛΙΑΜΕΠ (92η) στην παγκόσμια κατάταξη που αφορά τις “Κορυφαίες δεξαμενές σκέψης με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις“, καθώς και στην κατηγορία των “Καλύτερα δικτυωμένων think tanks” (49η θέση).

“Η αναγνώριση του πολύπλευρου έργου από έναν σημαντικό και έγκυρο φορέα δεν μπορεί παρά να φέρνει ικανοποίηση στους ανθρώπους του ΕΛΙΑΜΕΠ, που επί 30 και πλέον χρόνια εργάζονται για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, του τεκμηριωμένου διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο” επεσήμανε με αφορμή την Έκθεση ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΙΑΜΕΠ κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων think tanks σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το 2017, είχε βραβευθεί και από την Ακαδημία Αθηνών, ως αναγνώριση της διαχρονικής συμβολής και του έργου που επιτελεί.

Σήμερα το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει σε περισσότερα από 35 έργα, με μια έμπειρη και ανανεούμενη ομάδα ερευνητών, ενώ συνεργάζεται με περισσότερα από 300 ιδρύματα, φορείς και ινστιτούτα στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση του TTCSP, εδώ.