Ο επικεφαλής του προγράμματος «Ασφάλεια και Τουρκία» του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας, μίλησε στο liberal.gr σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα με δεδομένη την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας.

Ο Π.Τσάκωνας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Φιντικάκη, σχετικά με το “τι δείχνει η κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από τον Τ.Ερντογάν, μετά και το προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ”, ανέφερε: “Η ζέση του Ερντογάν να «απαντήσει» σε όσους αναδεικνύουν την τουρκική προκλητικότητα -όπως πρόσφατα οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων- δείχνει ότι λαμβάνει υπόψη τη στάση και πολύ περισσότερο τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδει η διεθνής κοινότητα (ειδικά της ΕΕ) που τον “δείχνουν” ως τον ταραξία της περιοχής. Δεν συνεπάγεται όμως αυτό και αλλαγή στην σε υψηλούς τόνους σκληρή γραμμή που έχει επιλέξει”.

Παράλληλα, ερωτηθείς αναφορικά με το πώς βλέπει να κινείται από εδώ και πέρα η Τουρκία και “αν είναι πιθανό να στείλει ερευνητικό σκάφος εντός της θαλάσσιας ζώνης που πρόσφατα οριοθέτησε με την Λιβύη ή ακόμη και να επιχειρήσει να παρεμποδίσει τυχόν ελληνικές έρευνες στην περιοχή ανατολικά του τόξου Ρόδου – Καρπάθου – Κάσου – Κρήτης και νότια του Καστελόριζου”, ο κ. Τσάκωνας εξήγησε:

“Το πρώτο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, το δεύτερο το θεωρώ απίθανο. Σχετικά με το σενάριο να αποστείλει η Τουρκία σκάφος στην πρόσφατα οριοθετημένη περιοχή με την Λιβύη, όπως αυτή ορίζεται από τις συντεταγμένες που συμπεριέλαβε στη συμφωνία, πιστεύω ότι η Άγκυρα θα κινηθεί πολύ προσεκτικά. Δεν θα το ρισκάρει, καθώς τα μηνύματα από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα επιτρέψει μια τέτοιου είδους κίνησης είναι πολύ σαφή. Σε αυτό το σενάριο, το τουρκικό σκάφος θα κινηθεί εντός της οριοθετημένης ζώνης, δηλαδή ως εκεί που αρχίζουν τα ελληνικά τεμάχια, νοτίως της Κρήτης, των οποίων την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση, προέβλεπε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, αν δεν κάνω λάθος το 2014.

Εφόσον φτάσουμε σε ένα τέτοιο σενάριο, το τουρκικό πλοίο δεν θα επιχειρήσει εντός περιοχών αδειοδοτημένων ελληνικών τεμαχίων, αλλά θα κινηθεί πιθανόν κοντά σε αυτές. Έτσι, και η Τουρκία θα φανεί ότι υλοποιεί την συμφωνία με την Λιβύη, αλλά και θα υποστηρίξει ότι το σκάφος, δεν εισήλθε σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δικές της και τις οποίες έχει παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση.

Όμως στην πράξη, ακόμη κι έτσι, η Τουρκία θα έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω στην δημιουργία τετελεσμένων που αφορούν στον βασικό στόχο του τουρκολυβικού μνημονίου που αφορά στην αποκοπή της Ελλάδας και στην παρεμπόδισή της από την άσκηση τω κυριαρχικών της δικαιωμάτων για οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο“.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη, εδώ.