“Έχω την αίσθηση πως η εκλογή του ανθρώπου – καρικατούρα, Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν ” real and present danger”. Συγκεκριμένα, η εκλογή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου μπορεί να σπείρει τον διχασμό και την αναστάτωση στο εσωτερικό και στις διεθνείς σχέσεις της πυρηνικής υπερδύναμης,” έγραφε ο Θόδωρος Κουλουμπής λίγες μέρες πριν τις εκλογές που έβαλαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην Καθημερινή 29/10/2016 Αμερικανικές Εκλογές_

” Το φαινόμενο Τραμπ και η απήχησή του στις μάζες μάς καθιστούν επιφυλακτικούς για τις αδυναμίες του δημοκρατικού συστήματος, το οποίο στην καλύτερή του εκδοχή, εκείνη της “πολιτείας” του Αριστοτέλη, προϋποθέτει αφθονία αρετής για να υπάρξει, και στη χειρότερη, τη “δημαγωγία”, καταστρέφει πολιτισμούς,” έγραφε ο Θάνος Βερέμης τον Νοέμβριο του 2016 μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην Καθημερινή 13/11/2016 Ο θρίαμβος του θυμικού 

“Το πλήρες αναποδογύρισμα των αξιών και της λογικής είναι μόνο μία εκδήλωση του πολιτικού εκχυδαϊσμού που συνιστά η επικράτηση Τραμπ. Θα σηματοδοτήσει μία κυβέρνηση Τραμπ την επιστροφή στον προστατευτισμό, θα ακυρώσει διεθνείς συμφωνίες, θα οδηγηθεί σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με δεινές επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομική συνεργασία και σταθερότητα;” αναρωτιόταν ο Γιώργος Παγουλάτος λίγες μέρες μετά την εκλογή Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην Καθημερινή 13/11/ 2016 Τι σηματοδοτεί η εκλογή Τραμπ