Για τη  συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γράφει στην εφημερίδα Realnews ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ Θάνος Ντόκος.

Όπως αναφέρει ο κ. Ντόκος: “Τα ερωτήματα της ελληνικής πλευράς περί των πραγματικών προθέσεων του Τούρκου Προέδρου δεν απαντήθηκαν από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ούτε φυσικά αναμενόταν κάτι τέτοιο. Η εν λόγω συνάντηση ήταν η πρώτη σε μια μακρά σειρά διμερών επαφών που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες και χρόνια, σε διάφορα επίπεδα και βαθμό δημοσιότητας. Ανακοινώθηκε η πρόθεση σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η επανάληψη των διερευνητικών επαφών“.

Υπενθυμίζει, ωστόσο, πως  υπήρξαν και δύο άλλες εξελίξεις που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική ασφάλεια γενικότερα. Η πρώτη ήταν η εξαγγελία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με το γεγονός ότι  είναι έτοιμη προς υπογραφή -κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο- νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Δρος Θάνου Ντόκου, εδώ.